29 / 04 / 2024

Fek yazısı kaç günde alınır?

 Fek yazısı kaç günde alınır?

İpoteğin taşınmaz üzerinden kaldırılması için kredi çekilen bankadan borcun bittiğini gösteren fek yazısı belgesinin alınması gerekiyor.Peki fek yazısı kaç günde alınır?işte fek yazısı süresi..


Fek yazısı kaç günde alınır?

Gayrimenkul konut kredisinin tamamlanmasının ardından taşınmaz üzerinden ipoteğin kaldırılması gerekiyor. Taşınmaz üzerinden ipoteğin kaldırılması için ilgili bankadan ipotek fek yazısı alınması gerekiyor. 


Fek yazısı alabilmek için bazı belgeler gerekiyor.Bunlar;

1.İpotek edilecek taşınmaz mala ait varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı.

2.Alacaklı ve borçlunun veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları, pasaportları veya avukat kimliği ile gerçek kişiler için T.C. Kimlik Numarası, tüzel kişiler için Vergi Numaraları.

3.Alacaklının iki, borçlunun bir adet son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafları.

4.Akitte taraflardan biri veya ikisi vekille temsil edilmişse, ayrıca temsile ilişkin belge.


Kredinin kullanıldığı banka tarafından ipoteğin kaldırıldığına dair hazırlanan yazıya ipotek fek yazısı adı veriliyor. İpotek fek yazısı ile gayrimenkul üzerindeki ipotek resmi olarak kaldırılmış oluyor. 


Mortgage yasasında bankaların ipotek fek yazısı için talep ettiği ücrete dair bir husus bulunmuyor. Ancak bankalar, söz konusu yazıyı hukuk servisine hazırlatıp, ayrı bir hizmet verdikleri için bu ücreti müşteriden talep edebiliyor. İpotek fek yazısı için talep edilen ücret bankadan bankaya değişiklik gösteriyor.


İpotek fek yazısı almak için bankaya olan kredi borcunun tamamının ödenmesi gerekiyor. İpotek fek yazısı alabilmeniz için banka sizden bir dilekçe talep ediyor. 


Fek yazısı kaç günde alınır?


Bankadan talep edilen ipotek fekki yazısı  Tapu Sicil Müdürlüğüne gidilip,tapu üzerindeki ipotek gerekli işlemler yapıldıktan sonra kaldırılıyor ve tapunuza ipoteğin fek edilmesi ibaresi işleniyor.İpotek fek yazısı süresi bankaya verilen dilekçe gününden itibaren bir yada iki günü kapsıyor.


İpotek fek yazısı aldıktan sonra mutlaka bir yıl içerisinde Tapu sicil Müdürlüğüne gidilerek ipoteğin kaldırılması işlemini yapılaması gerekiyor. Aksi halde sicili işleyecek kurum ipotek fek yazısını güncellemeyi isteyebiliyor. 



İpotek fek yazısı dilekçesi!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com