19 / 04 / 2024

Evin bedelsiz devri nasıl olur?

Evin bedelsiz devri nasıl olur?

Ev, işyeri, arsa ve arazinin mülkiyet hakkı bir başka kimseye bedel karşılığında ya da bedelsiz olarak deri yapılabiliyor. Peki evin bedelsiz devri nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı...


Evin bedelsiz devri nasıl olur?

Ev, işyeri, arsa ve arazinin mülkiyet hakkı bir başka kimseye bedel karşılığında ya da bedelsiz olarak devredilebiliyor. Bedelsiz olarak gerçekleşen devir işlemi hibe yada bağış olarakta biliniyor.  


Bedelsiz olarak ev devri yapamayan kimseler arasında reşit olmayan kişiler, zihinsel özürlüler, reşit olmuş ancak temyiz kudreti olmayanlar yer alıyor. 


Bu kimseler kanuni temsilcilerinin izni olsa dahi bağış yapamıyor. Ayrıca vasiler; vesayeti altındaki kişinin malını bağışlayamıyor. Bunun dışında kalan kişiler tapu bağışlayabiliyor.  Peki evin bedelsiz devri nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı...


Evin bedelsiz devri için  tapu dairesinde bazı belgelerin temin edilmesi ve hibe harcının ödenmesi gerekiyor. 


Taşınmazların ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında ise, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç ödemesinin yapılması gerekiyor.


Evin bedelsiz devri için gerekli evraklar:

1. Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi

2. Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,

3. Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.

4. Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.

5.Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden  Emlak  beyan değerini gösteren belge.


Hisse devri masrafı 2016!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com