29 / 03 / 2024

Ev hanımları kira vergisinden muaf mı?

Ev hanımları kira vergisinden muaf mı?

Taşınmaz mal kiralamalarından elde edilen gelir için kira gelir vergisi ödenmesi gerekiyor. Peki Ev hanımları kira vergisinden muaf mı? Ev hanımları kira gelir vergisi öder mi? diyorsanız işte yanıtı...


Ev hanımları kira vergisinden muaf mı?

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade edilmektedir ve belli koşullarda gelir vergisine tabi oluyor. 


Gayrimenkul sermaye iradının mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor.


Bu vergide her sene istisna tutarı belirleniyor. Sene içerisinde elde edilen kira gelirinin istisna bedelini aşması halinde kira gelir vergisi ödeniyor. Öncelikle beyanname verilmesi gereken kira vergisinde gider yöntemlerinden biri seçilerek vergide yüksek oranda indirim yapılabiliyor. Öyle ki kimi mükellefler yaptıkları indirimler neticesinde vergi ödemesinden muaf olabiliyor. 


Peki Ev hanımları kira vergisinden muaf mı? Ev hanımları kira gelir vergisi öder mi? diyorsanız işte yanıtı...


Kira gelir vergisinde ev hanımları için özel muafiyet uygulaması yer almıyor. İstisna tutarını aşan kira geliri olan ev hanımları başka geliri olmasa da vergi mükellefi oluyor.


Muaf olmayan mükelleflerin senede iki taksitte kira gelir vergisini ödemesi gerekiyor. 


Ödemeler; Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için), Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak, Anlaşmalı bankalardan, Tüm vergi dairelerinden yapılabiliyor.

2016 kira gelir vergisi muafiyeti!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com