Bir binanın yaşı, ev alım satım işlemlerinde, kentsel dönüşüm projelerinde ve depreme dayanıklılığı konusunda oldukça önem teşkil ediyor. Peki Ev alırken binanın yaşı nasıl anlaşılır? Ev alırken binanın yaşı nasıl öğrenilir? diyorsanız işte yanıtı...
Ev alırken binanın yaşı nasıl anlaşılır?
Ev alırken birçok hususa özenle ve dikkatle bakılması gerekiyor. Bu hususlardan en önemlilerin başında yer alan unsur ise binanın yaşı ve binanın sağlamlığı oluyor. Bina yaşı evin sağlamlığı açısından önemli olup, her geçen gün artan teknoloji inşaat sektöründe de kendini gösteriyor. Bu nedenle her zaman yeni binalara yönelmek her açıdan daha fayda sağlayabiliyor.
Konut alımı için konut kredisi (mortgage) kullanılması düşünülüyorsa eski binalara verilen kredilerin (ekspertiz raporları) karşınıza oldukça düşük olarak çıkabiliyor ve konut kredisi alımında zorluk yaşayabiliyorsunuz. Yaşı oldukça fazla olan eski binalar genelde oldukça fazla daire ve katı beraberinde barındırıyor ancak yeni binalar, eski binalara oranla oldukça az daire ve katı beraberinde barındırdığı için binanın yaşlanması, yıpranması, herhangi bir yıkık ve çökme olma riskini en az oranda seyir etmesini sağlıyor.
Deprem olduğunda her iki sağlam ve belirtilen yasalarda yapılmış binayı incelendiğinde yeni bina daha sağlam oluyor. Çünkü eski binaların temellerinde bulunan demirler, betonlar ve borular yıpranmış ve çatlamış olacağından deprem esnasında sizi güvenle barındırması olanaksız olabilecek ve olası ölüm, kaza gibi sonuçlar bizleri bekliyor oluyor.
Peki Ev alırken binanın yaşı nasıl anlaşılır? Ev alırken binanın yaşı nasıl öğrenilir? diyorsanız işte yanıtı...
Bina yaşı tespit işlemleri, taşınmaz malların bulunduğu belediyeden tapu bilgileri ile öğrenilebiliyor. Bina yaşı hesaplaması yapılırken binanın ruhsat alma tarihi baz alınıyor. Ancak bina ruhsatız yani kaçak ise, kaçak raporu yazıldığı tarih ele alınarak bina yaş hesaplaması yapılıyor.
Kat irtifaklı ev almanın sakıncaları nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com