28 / 03 / 2024

Enerji kimlik belgesi kim hazırlar?

Enerji kimlik belgesi kim hazırlar?

Binalarda enerji israfının önlenmesi adına enerji kimlik belgesine ihtiyaç duyuluyor. Peki enerji kimlik belgesi kim hazırlar? Enerji kimlik belgesi kim düzenler? diyorsanız işte yanıtı...


Enerji kimlik belgesi kim hazırlar?

Asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgeye enerji kimlik belgesi adı veriliyor.


Enerji kimlik belgesi almak için başvuru yapılması gerekiyor.  Enerji kimlik belgesi için daire sayısı ve daire büyüklükleri dikkate alınarak sözleşme hazırlanıyor. Sözleşme imzalandıktan sonra yapıya ait mimari, mekanik ve elektrik projeleri temin ediliyor. Binaya ait projeler temin edilemiyor ise yapı için roleve çalışması gerçekleştirilmesi gerekiyor.


Projeler üzerinde bulunan veriler kullanılarak belirlenen enerji tüketim sınıfını gösteren enerji kimlik belgesi yetkili firma tarafından düzenleniyor, onaylanıyor ve bina yönetimine teslim ediliyor. Enerji kimlik belgesinin bir nüshası bina girişine asılması gerekiyor. Enerji kimlik evrakları talebe göre istenilen sayıda çoğaltılabiliyor.


Düzenlenen enerji kimlik belgelerinin geçerlilik süresi 10 yıl olarak belirleniyor. Süresi biten enerji kimlik belgeleri yenilenmesi gerekiyor.Peki enerji kimlik belgesi kim hazırlar? Enerji kimlik belgesi kim düzenler? diyorsanız işte yanıtı...


Yeni binalar için EVD şirketleri tarafından eğitilmiş ve EKB Uzmanı olarak yetkilendirilmiş proje müellifi olarak görev yapmakta olan Enerji Kimlik Belgesi Uzmanları enerji kimlik belgesi (EKB) düzenliyor. Mevcut yapılarda ise  için enerji kimlik belgesi düzenleyecek kurum Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Daire Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) Şirketinden bina enerji kimlik belgesi hazırlayabiliyor.

Enerji kimlik belgesi için istenen belgeler!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri