20 / 04 / 2024

Enerji kimlik belgesi alma süresi uzatıldı!

 Enerji kimlik belgesi alma süresi uzatıldı!

2 Mayıs tarihinden itibaren alınması zorunlu hale gelecek olan enerji kimlik belgesinde süre uzatıldı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı...


Enerji kimlik belgesi, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belge oluyor.


Enerji Kimlik Belgesi sınıflandırmaları A’dan G’ye kadar sıralanıyor. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtiyor.


Enerji Kimlik Belgesi için eski binalarda bir sınıf zorunluluğu yoktur. Fakat yeni binalarda Enerji Kimlik Belgesi için en az C sınıfında olma zorunluluğu bulunuyor.


Enerji kimlik belgesi, Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Daire Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) Şirketinden alınabiliyor. 


Mevcut binalar için 2 Mayıs'tan itibaren zorunlu hale gelecek Enerji Kimlik Belgesi uygulamasında süre 1 Ocak 2020 tarihine ertelendi. 


Yönetmelikte "Bu Yönetmeliğin 25 inci maddesinin on beşinci fıkrası 1/1/2020 tarihine kadar uygulanmaz." hükmüne yer verildi.



Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde değişiklik 2017!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com