19 / 04 / 2024

Emlakçının görevi nedir?

 Emlakçının görevi nedir?

Bir gayrimenkulün satış, kiralama, pazarlama sürecini yöneten; bunların sözleşmesini yapan kişiye emlakçı deniyor. Emlakçının bazı yükümlülükleri de bulunuyor. Emlakçının bilmesi gerekenler nelerdir? Peki, emlakçının görevi nedir?


Emlakçının görevi nedir?

Bir gayrimenkulün satış, kiralama, pazarlama sürecini yöneten; bunların sözleşmesini yapmaya  Emlak  beyannamesi düzenlemeye muktedir olarak portföy oluşturan kişiye emlakçı deniyor.

Emlakçının tapu mevzuatı bilmesi gerekiyor. Tapu İşlemleri yapmak için  (İpotek, Kat irtifakı kurma, Kat mülkiyeti kurma, ifraz ve tevhit, Trampa, Cins değişikliği, Hibe (bağışlama), Taksim (paylaşım), Tashih (düzeltme) Belediyelerden aplikasyon, bölge imar planı çıkarma, harita ve plan okumasını, şehir planlarını incelemesini bilmesi gerekiyor. Kadastro mevzuatını bilmesi gerekiyor.  Kadastro müdürlüklerinden röperli kroki ve çap belgesi alma, Mortgage, Konut kredi sistemini bilmesi gerekiyor.

Gayrimenkul hukuk mevzuatını bilmelidir. İmar, iskan, kat mülkiyeti, kamulaştırma kanunlarını bilmesi gerekiyor.  Emlak vergisi, KDV, V.UK bilmesi gerekiyor. Emlakçının bilmesi gerekenler kadar görevleri de bulunuyor. Emlakçının görevleri aşağıda yer alıyor;

Emlakçının görevleri nelerdir?

İşkur'un emlakçının görevleri olarak sıraladığı işlemler ise şöyle;

-Saha (alan) çalışması yapmak,

- Müşteri portföyünü (arz-talep yönünden) değerlendirmek,

- Emlak kayıtlarını cins, tür, bölge ve fiyatlarına göre listelendirmek

- Pazarlama stratejisi oluşturmak

- Yazılı pazarlama teklifleri hazırlamak

- Tanıtım ve promosyon çalışmaları yapmak,

- İlan verilecek emlakları belirlemek,

- Alıcıya ve kiracıya tercihleri doğrultusunda seçenekler sunmak

- Satıcı ve kiraya verenler için pazarlama yetki sözleşmesi yapmak,

- Kiracı ve alıcı için tellaliye sözleşmesi yapmak

Emlakın satışına ve kiralanmasına yönelik alternatiflerde bulunma, taraflara satış öncesi ve sonrası vergi işlemleri konusunda bilgi verme, proje yapımında pazarlamayı kolaylaştırıcı önerilerde bulunma, Toplu konut yasası ve teşvikler konusunda müşteriye bilgi verme vb. gibi danışmanlık hizmeti işlemlerini yapmak emlakçının görevleri arasında yer alıyor.