28 / 03 / 2024

Emlak vergisi sorgulama 2017!

 Emlak vergisi sorgulama 2017!

Emlak vergisi, gayrimenkul sahipleri tarafından ödeniyor. Vergi gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Peki emlak vergisi nasıl sorgulanır? İşte emlak vergisi sorgulama 2017...


1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince, emlak vergisi ödemeleri taşınmaz mallar için ödeniyor. Ev, işyeri, arsa ve arazi sahipleri yılın belli dönemlerinde emlak vergisini ödemek ile mükellef oluyor.


Emlak vergisi için ödenecek bedeller, taşınmazın değerine göre hesaplanıyor. Emlak vergisi oranları mesken, işyeri, arsa ve arazilerde farklı oranlarda tespit ediliyor.


Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


İki taksit halinde ödenebilen verginin ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında ödeniyor. Peki emlak vergisi nasıl sorgulanır? İşte emlak vergisi sorgulama 2017...


Emlak vergisi sorgulama 2017!


Emlak vergisi taşınmaz malların bağlı olduğu belediyeden sorgulanabiliyor.E-belediye ile emlak vergisi borç sorgulama işlemleri yapılabiliyor. Bağlı olunan belediyenin bu "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor. 


Borç, bildirim, tahakkuk, ödeme, tahsilat, evrak takip sıhhi ruhsat başvurusu gibi birçok işlemin internet üzerinden online olarak yapılabildiği e-belediye sistemini kimi belediyeler aktif olarak kullanırken; kimileri ise henüz bu sisteme dahil olmadı.



Sıfır oranlı emlak vergisi koşulları 2017!

 


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com