28 / 03 / 2024

Emlak vergisi 1.taksiti için son 5 gün!

Emlak vergisi 1.taksiti için son 5 gün!

Ev, işyeri, arsa ve arazi sahiplerini ilgilendiren vergi dönemi devam ediyor. Taşınmazlar için ödenmesi gereken emlak vergisi ilk taksit son günü 31 Mayıs olup; emlak vergisi 1. taksit 5 gün sonra sona eriyor...


2017 yılı vergi takvimine göre Mart ayı itibarıyla emlak vergisi 1. taksit ödemeleri başlamıştı. Bilindiği üzere senede iki eşit taksit halinde ödenebilen verginin tamamı ilk taksit döneminde de ödenebiliyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılacak. 


Mükelleflerin vergi cezası ile karşılaşmamaları için 30 Mayıs'a kadar belediyeye giderek, internet üzerinden ya da PTT aracılığı ile vergi ödemesi yapılabiliyor. 


Ödemenin internet üzerinden yapılabilmesi için belediyenin e-belediye siste mini kullanıyor olması gerekiyor. Aksi halde bu sisteme dahil olmayan belediyelere vergi ödemesi internetten yapılamıyor.

 

Vergi için ödenecek bedel, taşınmaz malın emlak vergisi değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Emlak vergisi oranları mesken, işyeri, arsa ve arazilerde farklı miktarda tespit ediliyor. 


Ayrıca büyükşehir belediyesinde bulunan gayrimenkullere normal oranların üzerinden yüzde 100 zamlı olarak emlak vergisi tahsil ediliyor.


Emlak vergisi oranları 2017


Meskenlerin vergi oranı:

Büyükşehir sınırlarında binde 2, 

Büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1.


İşyeri ve dükkanların emlak vergisi oranı: 

Büyükşehirde binde 4, 

Büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2.


Arazilerin emlak vergisi oranı:

Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, 

Büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1.


Arsaların emlak vergisi oranı: 

Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, 

Büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3.

 


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com