25 / 04 / 2024

Dükkan kira artış oranları Eylül 2017!

 Dükkan kira artış oranları Eylül 2017!

Yenilenen işyeri kira sözleşmelerinde kira bedeline belli oranda zam yapılıyor.Dükkan kira artış oranları Eylül 2017 belli oldu .Peki 2017 Eylül ayında dükkan kira artış oranı ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


 

Dükkan ve ofis gibi işyeri kiralamalarında taraflar arasında yapılan anlaşmaya istinaden kira sözleşmesi imzalanıyor. Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor. 


Genellikle senelik olarak yapılan kira sözleşmeleri sürenin dolması halinde herhangi bir ihtar olmaması durumunda yenileniyor. Yenilenen kiralamalarda ise kira bedeline belli oranda artışlar yapılıyor. 


Kiracılık hukukuna göre işyerlerinde 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor. Buna göre, işyeri sahibi sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istediği oranda zam yapabiliyor.


Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan ÜFE ve TÜFE oranlarına göre kira bedellerine zam yapılıyor. Borçlar Kanunu gereğince ÜFE oranlarının mesken kiralamalarında kullanılması zorunlu olurken, işyerindeki kiracıya 2020 yılına kadar istenilen oranlarda zam yapılıyor.


Kira sözleşmesinde herhangi bir oran yazmaması durumunda ise kiraya istenilen oranda zam yapılabiliyor. Kira hesaplamasında on iki aylık ortalamalar kullanılıyor.


Dükkan kira artış oranları Eylül 2017 belli oldu .Peki 2017 Eylül ayında dükkan kira artış oranı ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


Dükakndaki kiracıya Eylül ayında ÜFE (TEFE)'ye göre zam yapılacaksa kira artış oranı: yüzde 12,05


Örnek - 1 -


Taşınmaz türü: İşyeri


Kira bedeli: 3000 lira


Zam oranı: yüzde 12,05(ÜFE)


Zam bedeli: 361,5 lira


Zamlı kira bedeli: 3 bin 361, 5 lira



Örnek - 2 -


İşyerindeki kiracıya TÜFE'ye göre zam yapılacaksa kira artış oranı: yüzde 9,66


Taşınmaz türü: İşyeri


Kira bedeli: 3000 lira


Zam oranı: yüzde 9,66 (TÜFE)


Zam bedeli: 289,8 lira


Zamlı kira bedeli: 3 bin 289,8 lira




Mesken kira artış oranları Eylül 2017!

 

 


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com