19 / 04 / 2024

Değer artışı kazancı beyannamesi nereye verilir?

 Değer artışı kazancı beyannamesi nereye verilir?

Gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar için beyanname verilip verginin ödenmesi gerekiyor.Peki, değer artışı kazancı beyannamesi nereye verilir?


Değer artışı kazancı beyannamesi nereye verilir?

Gelir Vergisi Kanununa göre, gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri gayrimenkullerin iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak gelir vergisine tabi tutuluyor.


Safi değer artışı,değer artışı kazancında vergilendirilecek kazanca deniyor. Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 81. maddesi hükmüne göre; değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunuyor. 


Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor.Eğer elde edilen kazanç istisna haddini aşıyorsa; aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname verilmesi şartı bulunuyor. 


Safi miktarı, açıklanan istisna sınırını aşması durumunda, elde edilen gelir satışın yapıldığı yılı takip eden yılın Mart ayının birinci gününden yirmi beşinci günü akşamına kadar Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor.


Beyanname üzerinden hesaplanan değer artışı kazancı, Mart ve Temmuz aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor


Gelir vergisi hesaplaması, www.gib.gov.tr internet adresinden otomatik olarak yapılabiliyor.



Değer artış kazancı vergisi nasıl hesaplanır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com