25 / 04 / 2024

Değer artış kazancı vergisi ticari kazanç ayrımı!

 Değer artış kazancı vergisi ticari kazanç ayrımı!

Gayrimenkullerin elden çıkarılmalarından doğan kazancın niteliğinin değer artış kazancı mı yada ticari kazanç mı olduğunun bilinmesi ve buna göre vergilendirilme yapılması gerekiyor.Buna göre değer artış kazancı vergisi ticari kazanç ayrımı nasıl oluyor?


Değer artış kazancı ticari kazanç ayrımı!

Gayrimenkul alım satım işinden elde edilen gelirin niteliğinin belirlenmesinde ilk önemli unsur faaliyetteki devamlılığı oluyor.Gayrimenkul alım satım işleri devamlı olarak, bir meslek halinde sürdürülüyorsa elde edilen kazanç ticari kazanç oluyor


Burada devamlılık unsurunu belirleyen en belirleyici ölçüt kazanç doğuran işlem sayısındaki çokluk olarak tanımlanıyor. İşlem sayısındaki çokluk gayrimenkullerin aynı takvim yılı içerisinde birden fazla veya takip eden birden fazla takvim yılında art arda satılmış olmasına göre belirleniyor.


Alım satım işlemlerinin birden fazla olması halinde kazanç şeklinin belirlenebilmesi için ikinci önemli unsur olan satışın hangi amaçla yapıldığının tespit edilmesi gerekiyor.Gayrimenkul alım satımı kazanç elde etmek için yapılıyorsa söz konusu alımsatım işlemi ticari kazanç kapsamında değerlendiriliyor.


Gayrimenkul alım satımında ticari bir amaç yoksa şahsi ihtiyacın karşılanmasıyla da servetin korunması amacıyla yapılıyorsa elde edilen kazanç değer artış kazancı olarak değerlendiriliyor.


Gayrimenkul alım satım işinden elde edilen gelirin niteliğinin belirlenmesinde üçüncü önemli unsur ise ticari bir organizasyonun varlığı oluyor.Gayrimenkul alım satımı, şekli ve maddi şartları ile kurulmuş bir ticari organizasyon içinde yapılıyorsa elde edilen kazanç ticari kazanç oluyor. 


Ticari organizasyonun şekli ve maddi unsurları ile açıkça belli olmadığı hallerde ise kazanç türü faaliyetteki devamlılık ve satışın hangi amaçla yapıldığı unsurlarına göre tespit ediliyor.


Gayrimenkul alım satım işlemi ticari kazanç hükümleri kapsamında değilse, elde edilen kazanç değer artış kazancı hükümlerine göre tespit ediliyor.



Değer artış kazancı beyanı ne zaman verilir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com