29 / 03 / 2024

Değer artış kazancı vergisi 1.taksit 2017!

Değer artış kazancı vergisi 1.taksit 2017!

Gayrimenkullerin satılması halinde doğan vergiler arasında değer artış kazancı vergisi de bulunuyor. Vergi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Peki değer artış kazancı vergisi 1.taksit 2017 ne zaman? diyorsanız işte yanıtı...


Değer artış kazancı vergisi, taşınmaz malını geçen sene elden çıkaran kimseler tarafından ödeniyor. Ancak bu vergiyi her gayrimenkulünü satan ödemiyor.


Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80. maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca taşınmaz mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı vergisinin konusunu oluşturuyor.


Kanun maddesine göre taşınmaz malını 5 sene içerisinde elden çıkaran kimseler bir sonraki sene içerisinde değer artış kazancı vergisi ödemek ile yükümlü oluyor.


Vergi ödemeleri için her sene istisna sınırı belirleniyor. Gayrimenkul değer artış kazancında 2016 için istisna sınırı 11 bin TL olarak belirlendi. Buna göre gayrimenkulünü en geç 2011 itibariyle satın alıp 2016'da elden çıkaranlar istisnadan yüksek gelir elde etmeleri halinde 2017'de gelir vergisi ödeyecek.


 Vergi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Peki değer artış kazancı vergisi 1.taksit 2017 ne zaman? diyorsanız işte yanıtı...


İlk taksit ödemeleri 1 Mart'ta başlayan değer artış kazancı vergisi için 25 Mart'a kadar beyanname verilmesi gerekiyor. Değer artış kazancı vergisinin ikinci taksitleri ise Temmuz ayında ödeniyor.


Ödemeler, vergi dairesinden yapılabildiği gibi anlaşmalı bankalar aracılığı ile de yapılabiliyor. Ödenecek değer artış kazancı vergisinin hesaplaması, www.gib.gov.tr internet adresinden (internet vergi dairesi /hesaplamalar /gelir vergisi hesaplama) otomatik olarak yapılabiliyor. 




2017 Mart ayında hangi vergiler ödenecek?

 


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com