20 / 04 / 2024

Değer artış kazancı vergi oranı!

 Değer artış kazancı vergi oranı!

Bazı mal ve hakların belli bir süre içerisinde elden çıkarılması durumunda değer artış kazancı vergisinin ödenmesi gerekiyor.Peki değer artış kazancı vergi oranı nedir?İşte değer artış kazancı vergi oranı..


Değer artış kazancı vergi oranı!

Gerçek kişilerin bir bedel karşılığı edindikleri taşınmazlarının iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılması vergiye tabi tutuluyor.


Gelir Vergisi Kanunu kapsamında değer artış vergisine tabi tutulan kazançlar;

Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı, Voli mahalleri ve dalyanlar, Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar, Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları olarak karşımıza çıkıyor.


01.01.2007 tarihinden itibaren Gelir Vergisi Mevzuatı göre;  iktisap edilen gayrimenkullerin 5 yıl içerisinde elden çıkarılması sonucu doğacak kazanç vergilendiriliyor.5 sene dolmadan taşınmazını elden çıkaran herkes vergi ödemiyor. Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bakılıyor.


Değer artış kazancı vergi oranı!

Beş yıl boyunca sahip olunan taşınmazlarını elden çıkaran ve istisna haddini aşan gelirler için beyanname verilmesi gerekiyor.


Senede iki eşit taksit halinde ödeme yapılabilen değer artış kazancı vergisi ilk taksit ödemeleri Mart ayında ikinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılıyor.


Her sene değer kazancı vergi oranı belirleniyor.2015 değer artış kazancı vergi oranı, 30 Aralık 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile açıklandı.


Tebliğ ile; Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit ediliyor.


Miras için vergi ödenir mi?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com