20 / 04 / 2024

Değer artış kazancı hesaplama 2015!

 Değer artış kazancı hesaplama 2015!

Taşınmazın iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde satılması halinde elde edilen gelir, değer artış kazancı vergisine tabi tutuluyor.Peki değer artış kazancı nasıl hesaplanır?İşte,değer artış kazancı hesaplama 2015..


Değer artış kazancı hesaplama 2015!

Gelir Vergisi Kanununa göre taşınmazın iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde satılması halinde elde edilen gelir, değer artış kazancı vergisine tabi tutuluyor. 

Mal ve hakların satılması, bir ivaz karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını elden çıkarma olarak ifade ediliyor.

Kanuna göre aşağıda yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazançları kapsamına giriyor.

1. İvazsız olarak iktisap edilenler ile tam mükellef kurumlara ait olan ve iki yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetleri hariç, menkul kıymetlerin veya diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar. 

2. 70 inci maddenin birinci fıkrasının (5) numaralı bendinde yazılı hakların (ihtira beratları hariç) elden çıkarılmasından doğan kazançlar. 

3. Telif haklarının ve ihtira beratlarının müellifleri, mucitleri ve bunların kanunî mirasçıları dışında kalan kimseler tarafından elden çıkarılmasından doğan kazançlar. 

4. Ortaklık haklarının veya hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar. 

5. Faaliyeti durdurulan bir işletmenin kısmen veya tamamen elden çıkarılmasından doğan kazançlar. 

6. İktisap şekli ne olursa olsun (ivazsız olarak iktisap edilenler hariç) 70 inci maddenin birinci fıkrasının (1), (2), (4) ve (7) numaralı bentlerinde yazılı mal (gerçek usulde vergiye tâbi çiftçilerin ziraî istihsalde kullandıkları gayrimenkuller dahil) ve hakların, iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar (Kooperatiflerin ortaklarına bu sıfatları dolayısıyla tahsis ettikleri gayrimenkulleri tahsis tarihinde ortak tarafından satın alınmış sayılır.).

Faaliyetine devam eden ticarî bir işletmenin kısmen veya tamamen satılmasından veya ticarî işletmeye dahil amortismana tâbi iktisadî kıymetlerle birinci fıkrada yazılı hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar ticarî kazanç sayılır ve bunlara ticarî kazanç hakkındaki hükümler uygulanır.

Değer Artışı Kazançlarına İlişkin İstisna Tutarı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinde yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı her sene değişiklik gösteriyor. 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.


2015 yılının Mart ayının yirmibeşinci günü akşamına kadar yıllık beyanname ile beyan edilip, Mart ve Temmuz aylarında 2 eşit taksitle ödenmesi gerekiyor.


Gayrimenkul değerini yanlış beyan edene ceza!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com