19 / 04 / 2024

Çöp vergisi nedir?

Çöp vergisi nedir?

Çevre temizlik vergisi olarak da bilinen çöp vergisi; konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalardan alınıyor. Peki çöp vergisi nedir? Çöp vergisi ne zaman ödenir?


Çöp vergisi nedir?


Çöp vergisi, belediyelerin çevre temizlik hizmetinden faydalanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar adına ödenmesi gereken vergi olarak ifade ediliyor. Çöp vergisi, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan yapılardan alınıyor.


Konutlar için söz konusu çöp vergisi, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına belirlenen fiyat tarifesi ile hesaplanıyor. Çöp vergisi, belediyeye gidilip ödenmiyor; vergi tutarı su faturalarına yansıtılıyor. Böylece su fatuları ödenirken aynı zamanda konutlar için çevre temizlik vergisi de ödenmiş oluyor.


İşyerleri sahiplerinin çöp vergilerini ödeyebilmeleri için belediyeye gitmeleri gerekiyor. İşyerleri için belirlenen çöp vergisi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.


2013 yılı çöp vergisi taksit dönemleri şu şekilde belirlendi; Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ilk taksit ödendi; Kasım ayında ise ikinci taksit ödemeleri yapılacak.


Çöp vergisi muafiyeti:

Genel ve Özel İl İdareleri

Yardım Kuruluşları

Üniversiteler

Üniversitelerin kullandıkları binalar

İbadethane binaları

Karşılıklı olmak kaydıyla elçiliklerin kullandıkları binalar

Söz konusu konsolosluklarda çalışanların ikamet ettiği binalar

Uluslararası kuruluşların kullandıkları binalar


Kullanılmayan konut ve işyerlerinin de muafiyeti mümkün oluyor. Muafiyetlik için boş bina sahiplerinin belediyeye bir dilekçe ile başvuruda bulunması gerekiyor.