24 / 04 / 2024

Cins değişikliği nedir nasıl yapılır?

Cins değişikliği nedir nasıl yapılır?

Tapuda yapılacak işlemler arasında cins tashihi olarakta bilinen cins değişikliği işlemi bulunuyor. Peki "cins değişikliği nedir nasıl yapılır?" diyorsanız işte yanıtı..


Cins değişikliği nedir nasıl yapılır?

Bir gayrimenkulün cinsinin yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale, bağ, bahçe ve benzeri iken arsa ve arazi, arsa ve arazi veya yapılı iken bağ, bahçe ve benzeri duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlem cins değişikliği olarak ifade ediliyor.


Örneğin bir arsanın üzerine bina inşa edilmek isteniyorsa bu durumda tapu kütüğünde arsanın bina olarak gösterilmesi işlemi de cins değişikliği olarak açıklıyor. 


Cins değişikliği işlemlerinin en sık karşılaşılanı arsanın yıktırılıp ev olarak inşa edilmesi yada evin yıkılıp arsaya çevrilmesi oluyor.


Hissedar veya iştirakçilerden birinin istemi ile kadastro müdürlüğündeki teknik işlemler başlatılabiliyor.Bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için gerekli belgelerin temin edilmesi akabinde tapu dairesine müracaat edilmesi; Tapuda gerekli harcın ödenmesi gerekiyor.


Tapu kütüğünde cins değişikliği işlemin yapılabilmesi gerekli belgeler;cins değişikliği istenen gayrimenkulün tapu senedi,gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı,yapısız iken yapılı hale gelen gayrimenkulün cins değişikliği işleminde yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye/Valilik yazısı,gayrimenkulün sahibinin veya hissedarlarının  bir adet vesikalık fotoğrafıdır.

Tapu cins değişikliği ücreti 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com