20 / 04 / 2024

Çevre temizlik vergisi 1.taksiti ne zaman bitiyor?

Çevre temizlik vergisi 1.taksiti ne zaman bitiyor?

Çevre temizlik vergisi, belediyelerin çevre temizlik hizmetinden faydalanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar adına ödeniyor.Vergi iki taksit şeklinde ödenebiliyor. Peki çevre temizlik vergisi 1.taksiti ne zaman bitiyor? diyorsanız işte yanıtı..


Çöp vergisi olarakta bilinen çevre temizlik vergisi, belediyelerin sunduğu çevre ve temizlik hizmeti için ödeniyor. Mesken,  işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödenen çevre temizlik vergisinin esasları, Belediye Gelirleri Kanunu kapsamında belirleniyor.


Kullanılmayan ev ve işyerlerinin de muafiyeti mümkün oluyor. Muafiyetlik için boş bina sahiplerinin belediyeye bir dilekçe ile başvuruda bulunması gerekiyor.


Evler için çevre temizlik vergisi, su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına belirlenen fiyat tarifesi ile hesaplanıyor. Vergi tutarı su faturalarına yansıtılıyor. Böylece su fatuları ödenirken aynı zamanda konutlar için çevre temizlik vergisi de ödenmiş oluyor.


İşyerleri sahiplerinin çevre temizlik vergilerini ödeyebilmeleri için belediyeye gitmeleri gerekiyor. İşyerleri için belirlenen çevre temizlik vergisi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. 


1.Taksit Mart, Nisan ve Mayıs aylarında,

2.Taksit Kasım ayı içinde, ödenir.


Peki çevre temizlik vergisi 1.taksiti ne zaman bitiyor? diyorsanız işte yanıtı..


2017 çevre temizlik vergisi ilk taksit dönemi 31 Mayıs tarihinde sona eriyor. İsteyenler vergi borcunun tamamını ilk taksit dönemi içerisinde ödeyebilecek.


Çevre temizlik vergisinde muafiyette bulunuyor. muaf olan kurumlar şu şekilde:


Genel ve Özel İl İdareleri

Yardım Kuruluşları

Üniversiteler

Üniversitelerin kullandıkları binalar

İbadethane binaları

Karşılıklı olmak kaydıyla elçiliklerin kullandıkları binalar

Söz konusu konsolosluklarda çalışanların ikamet ettiği binalar

Uluslararası kuruluşların kullandıkları binalar


 

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com