19 / 04 / 2024

Çalışan emekliler emlak vergisinden muaf mı?

 Çalışan emekliler emlak vergisinden muaf mı?

Gayrimenkul sahiplerinin her sene ödemek ile mükellef olduğu emlak vergisinde meskenler için vergi muafiyeti bulunuyor. Peki çalışan emekliler emlak vergisinden muaf mı? diyorsanız işte yanıtı...


Emlak vergisi, taşınmaz mallar için 1319 sayılı kanun gereğince ödeniyor. Vergide mesken sahipleri için muafiyet uygulaması bulunuyor. Muafiyetten yararlanabilen kimseler arasında emekliler de yer alıyor.


Vergiden muaf olmak için öncelikle sahip olunan evin "tek" olması ve kişinin gelirinin olmaması gerekiyor. Başka bir geliri olmayan;

Emekliler, 

Özürlüler, 

Gaziler,

Şehitlerin dul ve yetimleri, 

Hiçbir geliri olmayan işsizler, 

Ev hanımları vergiden muaf olabiliyor.


Peki çalışan emekliler emlak vergisinden muaf mı? diyorsanız işte yanıtı...


Emekliler, tek meskeni olmaları halinde, emekli maaşının olmasına karşın kanunen vergi ödemelerinden muaf oluyor. Ancak bunun için emeklilik maaşından başka bir gelirin olmaması gerekiyor. Örneğin tek meskenin yanı sıra işyerinin olması ve kira geliri elde edilmesi ya da emeklinin çalışması gibi durumlarda muafiyet başvurusu onaylanmıyor.


Vergi muafiyetinden yararlananların bir dilekçe ile belediyeye müracaat edilmesi gerekiyor. Koşullara uygun emekliler, başvurularının ardından vergi ödemelerinden muaf oluyor.




Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com