28 / 03 / 2024

Belediye rayiç bedeli belgesi nereden alınır?

 Belediye rayiç bedeli belgesi nereden alınır?

Bir gayrimenkulün bugünkü piyasa koşullarındaki alım satım bedeli rayiç bedel üzerinden hesaplanıyor. Peki belediye rayiç bedeli belgesi nereden alınır?


Belediye rayiç bedeli belgesi nereden alınır?

Rayiç bedel, alım satım işlemlerinde satışa konu olan gayrimenkulün minimum piyasa değeri olarak karşımıza çıkıyor.


Bir gayrimenkulün bugünkü piyasa şartlarındaki alım satım bedeli olan rayiç bedelin belirlenmesinde birçok faktör rol alıyor. Örneğin, arz – talep dengeleri, semt, ilçe mahalle, manzara, ulaşım, sokak gibi unsurlar rayiç bedelini etkileyen unsurların başında geliyor.


Alışveriş merkezleri, dükkanlar, eğlence merkezleri ve önemli konut projeleri; Eğitim merkezleri; Merkezi lokasyon; Sosyo – ekonomik durum gibi etkenler de rayiç bedeli etkileyen unsurlar arasında yerini alıyor.


Rayiç bedel piyasa koşulları çeşitli etkilere bağlı olarak yine piyasa tarafından belirleniyor. Kişilerin isteği ve arzusu ile belirlenmiyor.


Rayiç bedel tespitleri, taşınmazın türüne göre defterdarlıklar veya mal müdürlükleri tarafından yapılıyor. Belirlenen bu bedel doğrultusunda ise, taşınmaz mal satışları yapılıyor.Peki belediye rayiç bedeli belgesi nereden alınır?


Rayiç bedeli belgesini için gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye gitmek yeterli oluyor. Ada ve parselden veya ad ve soyada göre emlak beyanlarından bakılarak bulunduğu mahalle-cadde ve sokak bilgilerine göre o yılki rayiç bedel ve arsa birim değeri öğrenilebiliyor. 


Ayrıca, rayiç bedel bilgileri belediyeyi telefon ile arayarak da öğrenilebiliyor.

Rayiç bedeli üzerinden tapu harcı hesaplama!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com