29 / 03 / 2024

Asansör kaç kattan sonra mecburi?

Asansör kaç kattan sonra mecburi?

Asansörlü olarak inşa edilen ya da yapıya sonradan asansör eklenen binaların asansörleri için belediyeden ruhsat alınması gerekiyor. Peki Asansör kaç kattan sonra mecburi? diyorsanız işte yanıtı...


Asansör kaç kattan sonra mecburi?

Asansör, dikey olarak yük ve insan taşımada kullanılan bir araç oluyorç Daha yüksek ve derin yapıların yapılmasıyla, insanların ve yüklerin üst ve alt katlara ulaşabilmesi ihtiyacı asansörleri zorunlu kılıyor. 


Asansörler, gayelerine ve kullanılış biçimlerine göre yük ve insan asansörleri; hidrolik, el, hidro Elektrik ve elektrik asansörleri gibi çeşitlere ayrılıyor. Peki Asansör kaç kattan sonra mecburi? diyorsanız işte yanıtı...


İmar Kanunu Uygulama Yönetmeliğine göre Bina giriş katından itibaren kat adedi, bu kat ile birlikte 4’den fazla olan konut binalarında, bodrumda iskan edilen katlar dahil tüm katlara hizmet veren asansör yapılması zorunlu oluyor. Yapı sahibi tarafından istenirse daha az katlı yapılarda da asansör yapılıyor.


ASANSÖRLER

MADDE 8.08

Bina giriş katından itibaren kat adedi, , bu kat ile birlikte 4’den fazla olan konut binalarında, bodrumda iskan edilen katlar dahil tüm katlara hizmet veren asansör yapılması zorunludur. Yapı sahibince istenirse daha az katlı yapılarda da asansör yapılır.


Asansör boşluğunun dar kenarı (1.20) m.’den, alanı (1.80) m2’den, kapı genişliği ise (0.90) m’den az olamaz. Asansör önü sahanlık genişliği, asansör kapısı sürme ise en az(1.20) m., asansör kapısı dışa açılan kapı ise en az (1.50) m. olmalıdır.


Konut binalarında 12’den fazla daire bulunması halinde asansör boşluğunun dar kenarı en az (1.40) m. ve alanı (2.50) m2’den az olamaz.


Manuel kapılı asansörlerde güvenlik için iç otomatik (tam otomatik veya yarı otomatik ) kapı yapılacaktır.

Bina giriş döşemesi ile son kat tavan kotu arasında 10’dan fazla kat bulunan veya fiili yüksekliğe göre asansör yapılması mecburiyeti bulunan binalarda toplam konut sayısı 20’yi geçtiği takdirde en az 2 adet asansör yapılması zorunludur.


Kullanılabilir katlar alanı 800 m2’den ve kat adedi 1’den fazla olan umumi binalarda en az bir adet asansör yapılması zorunludur. Ayrıca, kat alanı 800 m2’den ve kat adedi üçten fazla olan umumi binalarda, yüksek yapılarda yukarıdaki esaslara uygun ve en az iki adet olmak üzere binanın tipi, kullanım yoğunluğu ve ihtiyaçlarına göre belirlenecek sayıda asansör yapılması zorunludur. Bu asansörlerden birisi hem insan, hem yük taşıyabilecek nitelikte olmalıdır. Ayrıca herhangi bir tehlike anında, arıza veya elektriklerin kesilmesi halinde zemin kata ulaşıp kapılarını açacak, yangına dayanıklı malzemeden yapılmış, şaft içinde, duman sızdırmaz nitelikte, kesintisiz bir güç kaynağından beslenecek şekilde tesis edilmesi gerekmektedir.


Umumi binalarda yapılacak asansörlerden en az bir tanesi bedensel özürlülerin kullanımına uygun yapılacaktır. Bu asansörlerin iç kabini en az (1,10×1,40) m. ölçülerinde yapılacaktır. Kapı genişliği (net açılım) (0,85) m.’den az olmayacaktır. Kabin içinde yerden (0,85-0,90)m. yükseklikte tutunma kolu olacaktır. Asansör kapıları otomatik veya fotoselli olacaktır. Her türlü asansör kabininde kapı yapılması zorunludur.


TSE standartlarının yukarıdaki ölçü ve miktarlardan küçük olması halinde bu madde hükümleri geçerlidir.

Bina giriş döşemesinden son kat tavan kotuna kadar fiili yükseklik veya bu yükseklik içindeki kat sayısı bu maddenin uygulanmasında asansör yapma zorunluluğuna esas alınacaktır.


Asansör makine dairesine çıkış merpeni dizayn ve malzeme olarak binanın ana merpeni niteliğinde olacaktır. Asansör makine dairesi çevre duvarları ve tabanı yangına dayanıklı malzemeden yapılacaktır.

Binanın kat ve daire adedinin fazlalığı veya kullanma şeklinin gerektirdiği lüzuma göre asansör ve yerinin ölçü veya adedini artırmaya başlangıç katı olarak zemin kat yerine bodrum veya birinci katı seçmeye ilgili belediyeler yetkilidir.


İmar planı ile kanun ve yönetmelik hükümlerine göre muhafazası mümkün olan yapılara kat ilavesi halinde, asansör yeri ölçüleri mevcuda uydurulabilir.

Binalarda asansör makine dairesinin tavan betonu üst kotu ile binanın son kat döşeme kotu arasındaki mesafe makine tesisat projesinin ön gördüğü emniyet mesafesini aşamaz. Özellik arz eden binalarda asansör makine dairesinin tavan betonu üst kotu belediyelerce belirlenir. Ayrıca asansörün başladığı kat döşemesi altında asansör mahalline rastlayan kısım boş bırakılır.


Asansör makine dairesinin yeri, şekli, büyüklüğü teknik özelliğine göre belirlenir.


Asansör yönetmeliği ve ilgili TSE standart hükümlerine uyulması zorunludur.


Asansör bakımı her ay yapılmalı mı?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com