20 / 04 / 2024

Apartman aidatı ne zaman ödenir?

Apartman aidatı ne zaman ödenir?

Birden fazla bağımsız bölümü bulunan gayrimenkullerde apartman aidatı söz konusu oluyor.Peki apartman aidatı ne zaman ödenir?Apartman aidatı ödeme süresi nedir?İşte apartman aidatının ödenmesine ilişkin bilgiler..


Apartman aidatı ne zaman ödenir?

Apartman aidatına ilişkin bilgiler Kat Mülkiyeti Kanununda yer alıyor.Apartmanda kat malikleri kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; anataşınmazın sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; katılmakla yükümlü oluyor.


Kat Mülkiyeti Kanununa göre, kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamıyor.


Aidatını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabiliyor, icra takibi yapılabiliyor.


Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlü oluyor. Peki, apartman aidatı ne zaman ödenir?


Kat malikleri genel kurulu tarafından belirlenen apartman aidatı, kat malikinin, mülkiyetin sahipliğin kaydedildiği tarihten sonraki giderlerden sorumlu oluyor.Fakat Yapı kullanma izni veya Kat irtifakı belgesi alınma tarihinden önceki giderleri müteahhitin karşılaması gerekiyor.


Kat irtifakı alındıktan sonra taşınmazda oturulmasa da yeni kat malikleri aldıkları aydan itibaren aidatı ödemek durumunda oluyor.

Apartman aidatı nedir?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com