19 / 04 / 2024

Amenajman planları kanun hükümleri!

 Amenajman planları kanun hükümleri!

Amenajman planları ile ilgili yasal hükümler 6831 sayılı Orman Kanunu ve Orman Amenajman Yönetmeliği kapsamında yer alıyor. İşte kanunda ve yönetmelikte yer alan amenajman planları kanun hükümleri...


Amenajman planları kanun hükümleri!


6831 Sayılı Orman Kanunu 

Madde 26 - (Değişik: 23/9/1983 - 2896/16 md.) Orman insan ilişkilerinde, ormanın korunması, kullanma değerlerinin esas tutulması, ormancılıkta ve amenajman planlarında çok taraflı faydalanma esaslarını getirmek 

maksadıyla; Devlet ormanlarından yapılacak istihsal, Tarım ve Orman Bakanlığınca tespit olunacak esaslar dairesinde ve amenajman planlarına göre Devlet tarafından yapılır veya 40 ıncı madde hükümleri dairesinde yaptırılabilir. 


Madde 46 - Amme müesseselerine ait ormanlarıya sahipleri işletir veya işletmeyi başkasınaverebilir. Ancak bunlar orman idaresi tarafından parasız olarak tanzim edilecek harita ve amenajman planlarına göre işletilir ve idare olunur. 


Bu planlara riayeti orman idaresi kontrol eder. Sahiplerinin orman idaresine müracaat tarihini takip eden ilk iş mevsiminde işe başlamak suretiyle en kısa zamanda planların ikmali mecburidir.


Madde 51 - Hususi ormanlar, sahipleri tarafından yaptırılıp orman idaresince tasdik olunacak harita ve amenajman planlarına göre işletilir ve idare olunur. Bu plana riayeti orman idaresi kontrol eder. 


Tayin olunacak müddet içinde bu planları yaptırıp tasdik ettirmeyenlerin harita ve amenajman planları orman idaresince yapılır ve masrafı iki yılda ve dört müsavi taksitte kendilerinden alınır.