28 / 03 / 2024

2018 Şubat ayı kira artış oranları açıklandı! İşte oranlar!

 2018 Şubat ayı kira artış oranları açıklandı! İşte oranlar!

2018 Şubat ayıbda sözleşmesi yenilenecek olan konut ve işyeri kiracılarına yapılacak zam oranı belli oldu. İşte o oranlar...


 

Gayrimenkullerin kiraya verilmesi halinde yenilenen kira sözleşmeşeri için mal sahibi kira bedeline zam yapma hakkına sahip oluyor. Yeni kira döneminde uygulanacak zamlı kira, enflasyon oranları ile hesaplanıyor.


İşyeri ve meskenlerde kira artış hesaplaması farklı şekillerde yapılıyor. Mesken kira artış hesaplamalarında ÜFE oranlarından on iki aylık ortalamalar baz alınarak zam yapılıyor. Bu zam oranı, dönemin ÜFE oranlarından yüksek olamıyor. 


Söz konusu kural yalnız meskenlerde uygulanıyor. İşyeri kiralamalarında 2020 yılına kadar  kiracıya sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istenilen oranda zam yapılabiliyor.


Mesken kira artış hesaplamalarında kullanılacak oranlar da bugün belli oldu. TÜİK tarafından yayımlanan enflasyon oranları ile Şubat ayı kira artışı hesaplanabilecek.


Açıklanan verilere göre 2018 Şubat ayında kiracılara yüzde 15,66   oranında zam yapılabilecek. 


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Ocak 2018


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,99 arttı


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2018 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %0,99, bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,99, bir önceki yılın aynı ayına göre %12,14 ve on iki aylık ortalamalara göre %15,66 artış gösterdi.

 

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %4,38, imalat sanayi sektöründe %1,63 artış, elektrik ve gaz sektöründe %8,87, su sektöründe %1,15 düşüş olarak gerçekleşti.


Aylık en fazla artış kömür ve linyit ürünlerinde gerçekleşti


Bir önceki aya göre en fazla artış; %13,34 ile kömür ve linyit ürünleri, %6,98 ile diğer ulaşım araçları, %3,56 ile metalik olmayan diğer mineral ürünlerde gerçekleşti. Buna karşılık elektrik, gaz üretim ve dağıtımı %8,87, suyun toplanması, arıtılması ve dağıtılması %1,15 ve giyim eşyası %0,89 ile bir önceki aya göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler oldu.

 

Ana sanayi gruplarında aylık en fazla artış sermaye mallarında gerçekleşti


Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2018 yılı Ocak ayında aylık en fazla artış sermaye mallarında ve yıllık en fazla artış ara mallarında gerçekleşti.




Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Konuttimes.com