29 / 03 / 2024

2017 tapu harcı oranı!

2017 tapu harcı oranı!

Gayrimenkul alım­ satım işlemlerinde hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tapu harcı alınıyor. Peki 2017 tapu harcı oranı nedir? diyorsanız işte yanıtı...



 

Tapu harçları düştü! İşte yeni tapu harcı oranı!



Taşınmaz malların alım­ satım işlemlerinde hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı tapu harcı alınıyor. Tapu harcının belirlenebilmesi için öncelikle gayrimenkulün tapuda satış bedelinin belirlenmesi gerekiyor.


2017 yılında uygulanacak Tapu ve Kadastro İşlemlerinden Alınacak Harçlar, 78 seri nolu Harçlar Kanunu Genel Tebliği ile bugünkü Resmi Gazete'de açıklandı.


Tebliğ gereğince 2017'de gayrimenkullerin ivaz karşılığında veya ölünceye kadar bakma akdine dayanarak yahut trampa hükümlerine göre devir ve iktisabında gayrimenkulun beyan edilen devir ve iktisap bedelinden az olmamak üzere emlak vergisi değeri üzerinden devir eden ve devir alan için ayrı ayrı binde 20 oranında tahsil edilecek. 


Değeri 300 bin TL olan bir ev için alıcı 6 bin TL; satıcı 6 bin TL olmak üzere toplamda 12 bin TL tapu harcı ödemesi yapılıyor.


Ancak kimi zaman taraflar daha düşük tapu harcı ödemek için satış bedelini olduğundan daha düşük bir oranda beyan edebiliyor. Bu durumun tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil edilir.


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com