23 / 04 / 2024

2017 TAKS oranları!

 2017 TAKS oranları!

Taban Alanı Katsayısı olan TAKS, arsadaki inşaatın taban oturum alanının arsaya oranını ifade ediyor. Peki Ekim 2017'de yürürlüğe girecek İmar Yönetmeliği kapsamında 2017 TAKS oranları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...


TAKS KAKS oranları, bir arsa üzerinde inşa edilecek binanın sınırlarını belirliyor. Taban alanının imar parseli alanına oranı TAKS oranı; Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı ise KAKS oluyor.


TAKS KAKS oranları, taşınmazın bağlı olduğu belediyeden alınacak imar durumu belgesinde görülebiliyor. Peki 2017 TAKS oranları nedir? diyorsanız işte yanıtı...


Taban alanı kat sayısı, arazi eğimi nedeniyle tabii veya tesviye edilmiş zeminin üzerinde kalan tüm bodrum katlar ile zemin kat izdüşümü birlikte değerlendirilerek hesaplanıyor. 


0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişiyor. Bu oranlar belediyenin imar planlarında belirleniyor.  Söz konusu TAKS oranları ve sınırlamaları Ekim 2017'de yürürlüğe girecek İmar Yönetmeliği kapsamında yer alıyor.  


Ayrık veya blok nizam olan yerlerde, uygulama imar planında açıkça belirlenmemiş ise TAKS yüzde 40’ı geçemez.  Ancak, çekme mesafeleri ile KAKS verilip TAKS verilmeyen parsellerde, TAKS yüzde 60’ı geçmemek şartıyla, çekme mesafelerine göre uygulama yapılır. 


Taban alanı uygulama imar planında belirlenmemişse bu Yönetmelikle tanımlanan TAKS’a ve bahçe mesafelerine göre belirlenen taban alanının küçük olanı uygulanıyor.



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com