19 / 04 / 2024

2017 kira gelir vergisi 2. taksit ödemeleri yarın başlıyor!

 2017 kira gelir vergisi 2. taksit ödemeleri yarın başlıyor!

Kira gelir vergisini ev veya işyerini kiraya veren kimseler ödüyor. Verginin ilk taksiti Mart ayında ödendi. 2017 kira gelir vergisi 2. taksit ödemeleri yarın başlıyor...


Kira gelir vergisi, bir önceki sene içerisinde elde edilen kira gelirinin belirlenen istisna bedelinden yüksek olması durumunda ödeniyor.


Kira gelir vergisi bu sene 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arasında elde edilen gelirler için ödeniyor. Vergi elde edilen gelirin tespit edilen istisna bedelinden yüksek olması halinde ödeniyor.


Söz konusu istisna bedeli her yıl yeniden belirleniyor. Ayrıca bu bedel mesken ve işyerleri vergileri için ayrı ayrı tespit ediliyor. Bu yıl ödenecek kira gelir vergisi için istisna bedeli 3.800 TL olarak belirlendi. Buna göre 3800 TL'nin altında gelir elde edenler, vergi ödemesinden muaf tutuluyor. Bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


1 Ocak-31 Aralık 2016 tarihleri arasında elde edilen işyeri kira gelirinin her bir ortağın hissesine düşen miktarının 30.000 TL tutarı aşmaması durumunda, yine kişiler vergi ödemesinden muaf tutuluyor. Aynı şekilde bu istisna bedelini geçenlerin beyanname vererek, vergi ödemeleri gerekiyor.


Senede iki taksitte ödenebilen verginin ilk taksiti Mart ayında ödendi.İkinci taksitlerinin Temmuz ayında ödendiği kira gelir vergisi için ödeme dönemi yarın başlıyor. 


Kira gelir vergisi ödeme yerleri:

1.Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesi,

2.Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi daireleri,

3.Tahsile yetkili banka şubeleri.



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com