19 / 04 / 2024

2017 Haziran ayında kira artışı ne kadar?

 2017 Haziran ayında kira artışı ne kadar?

Borçlar Kanunu gereğince, kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılabiliyor. Peki 2017 Haziran ayında kira artışı ne kadar? İşte 2017 Haziran ayı kira artış oranları...


Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunuesasları gereğince, kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılabiliyor.


Kanunen tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor


Kira artış hesaplamalarında kullanılan oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu açıklıyor. TÜİK'in açıkladığı ÜFE oranlarından on iki aylık ortalamalar baz alınarak hesaplama yapılıyor.


Sözleşmesi bu ay içinde yenilenen kiracılara ne kadar zam yapılacağı belli oldu. TÜİK üretici fiyat endeksi verilerini açıkladı.


Buna göre yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,52 arttı.Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,52, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,74, bir önceki yılın aynı ayına göre %15,26 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,02 artış gösterdi.


Buna göre Haziran ayında kira sözleşmesi yenilenen kiracıya, yüzde 9,02 oranında zam yapılacak.  Mevcut kirası 1000 lira olan kiracılar, yapılan bu zam ile yeni kira döneminde her ay 1090,2 lira ödeyecek.


Borçlar Kanunu kapsamında yer alan ÜFE uygulaması 2020 yılına kadar meskenler için geçerli olup, bu tarihten sonra işyerleri için de ÜFE uygulaması zorunlu olacak. Bu tarihe kadar işyeri sahipleri kiracılarına sözleşmeye bağlı kalma şartı ile istediği oranda zam yapabilecek.




Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com