23 / 04 / 2024

2017 çöp vergisi 1.taksit için son 2 hafta!

2017 çöp vergisi 1.taksit için son 2 hafta!

İşyerleri için çöp vergisi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Mart, Nisan ve Mayıs aylarrında ödenen verginin ilk taksiti 2 hafta sonra sona eriyor...


Taşınmaz mallar için ödenen vergiler arasında çevre temizlik vergisi olarakta bilinen çöp vergisi bulunuyor.  Vergi,  2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereğince ödenen vergiler arasında yer alıyor. Bu vergi, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalardan alınıyor.


Verginin mükellefiyeti ise taşınmaz malın kullanılmaya başlanması birlikte başlıyor. Bu vergi, taşınmaz malın sahibi tarafından değil, kullanıcısı tarafından ödeniyor.


Vergi ödemeleri için öncelikle beyanname verilmesi ve daha sonra vergi ödemesinde bulunulması gerekiyor. Beyannameyi, yalnız işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapıların kullanıcıları veriyor.  İşyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalara ait çevre temizlik  vergisi, belediyelerce binaların tarifedeki derecelere intibak ettirilmesi üzerine her yılın Ocak ayında yıllık tutarı itibarıyla tahakkuk etmiş sayılıyor. 


Meskenlerin çöp vergisi; belediyeye gidilip ödenmiyor; vergi tutarı su faturalarına yansıtılıyor. Ancak işyerleri sahip veya kiracılarının çöp vergilerini ödeyebilmeleri için belediyeye gitmeleri gerekiyor. 


İşyerleri için çöp vergisi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Mart, Nisan ve Mayıs aylarrında ödenen verginin ilk taksiti 2 hafta sonra sona eriyor. Çöp vergisinin 2. taksit ödemeleri de Kasım ayı içerisinde ödenecek.




Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com