29 / 03 / 2024

2017 Aralık ayı kira artış oranı ne zaman açıklanacak?

 2017 Aralık ayı kira artış oranı ne zaman açıklanacak?

Kira artış hesaplamalarında kullanılan oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu açıklıyor. Peki 2017 Aralık ayı kira artış oranı ne zaman açıklanacak?


 Kira artış oranları Aralık 2017!


Gayrimenkul kiralamalarında, kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Kanunen tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor ve bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek şartıyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Kira artış hesaplamalarında kullanılan oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu açıklıyor.


Geçtiğimiz ay açıklanan verilere göre Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2017 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1,71, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 11,66 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,28 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 14,47 artış gösterdi.


Buna göre Kasım ayında meskendeki kiracıya yüzde 14,47 oranında zam yapıldı.


Sözleşmesi Aralık ayında yenilenecek kiracıların kira artış oranları 4 Aralık'ta açıklanacak.



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com