25 / 04 / 2024

2016 emlak vergisinin ikinci taksiti ne zaman?

2016 emlak vergisinin ikinci taksiti ne zaman?

Gayrimenkul sahipleri tarafından ödenmesi gereken emlak vergisi ilk taksitleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödendi. Peki 2016 emlak vergisinin ikinci taksiti ne zaman? diyorsanız işte yanıtı...


2016 emlak vergisinin ikinci taksiti ne zaman?

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için emlak vergisi tahsil edilmesi gerekiyor. Vergi taşınmaz mallar için her sene ödeniyor.


Emlak vergisi için ödenecek ücret  taşınmazın değeri ve emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Bu oranlar taşınmaz malın türüne göre değişiyor. Ayrıca büyükşehirlerde yer alan gayrimenkuller için vergi zamlı olarak uygulanıyor.


Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. Diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Vergi ödemeleri senede iki taksit şeklinde yapılabiliyor. 2016 emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs ayında yapılıyor. Buna göre verginin ilk taksit ödemeleri bugün sona eriyor. Peki  2016 emlak vergisinin ikinci taksiti ne zaman? 2016 emlak vergisi ikinci taksiti ne zaman ödenir? diyorsanız işte yanıtı...


2016 emlak vergisi ikinci taksit ödemesi 1-30 Kasım tarihleri arasında yapılıyor. 


Verilen süreler içerisinde vergi mükelleflerinin ödemelerini yapmaları gerekiyor. Aksi halde, ödeme 1 gün bile gecikse aylık vergi cezası uygulanıyor.


Gecikmenin yaşandığı her ay için uygulanacak emlak vergisi ceza oranı ise yüzde 1,40 olarak belirleniyor.

Emekliyim ama çalışıyorum vergi ödeyecek miyim?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com