19 / 04 / 2024

2015 emlak vergisi ne zaman ödenir?

 2015 emlak vergisi ne zaman ödenir?

Emlak Vergisi Kanunu'nda da yer alan esaslara göre emlak vergisinin, her sene taşınmaz mal sahipleri tarafından ödenmesi gerekiyor.Peki,2015 emlak vergisi ne zaman ödenir?işte 2015 emlak vergisi ödemeleri..


2015 emlak vergisi ne zaman ödenir?

Emlak vergisi, arsa, arazi, işyeri ve mesken gibi taşınmaz mallar için ödenen vergi olarak karşımıza çıkıyor.Emlak vergisiyle ilgili hususlara Emlak Vergisi Kanunu'nda yer veriliyor. 


Vergide mesken sahipleri için bazı muafiyetler bulunuyor. 200 metrekarelik büyüklüğü geçmeyen tek mesken sahiplerinden geliri olmayan kimseler muaf tutuluyor.Aynı zamanda başka bir geliri olmayan,emekliler, özürlüler, gaziler,

Şehitlerin dul ve yetimleri,hiçbir geliri olmayan işsizler,ev hanımları vergi ödemiyor.


İki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi, taşınmazın bağlı olduğu belediyeye ödenmesi gerekiyor. Emlak vergisi için ilk taksitler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılması gerekiyor.


Emlak vergisi oranları 2015:

Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3     


Emlak Vergisi Kanunu'nun 3. maddesi gereğince, emlak vergisini taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödüyor.


İlk yıl emlak vergisi ödenir mi?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com