25 / 04 / 2024

18.madde uygulamasına itiraz süresi!

18.madde uygulamasına itiraz süresi!

3194 sayılı İmar Kanununun 18.maddesi uyarınca yapılan imar uygulaması işlemine karşı, taşınmaz malın bulunduğu yer idare mahkemesinde dava açılabiliyor. İşte 18.madde uygulamasına itiraz süresi...


18.madde uygulamasına itiraz süresi!

Binalı veya binasız arsa ve arazileri malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın, birbirleri ile, yol fazlaları ile, kamu kurumlarına veya belediyelere ait bulunan yerlerle birleştirmeye, bunları yeniden imar planına uygun ada veya parsellere ayırmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtmaya ve re’sen tescil işlemlerini yaptırma işlemine 18. madde uygulaması adı veriliyor. 


Bu uygulama 3194 sayılı İmar Yasası’nın 18. Maddesinde tanımlandığından ötürü 8.madde uygulaması olarak biliniyor. Sözü edilen yerler belediye ve mücavir alan dışında ise yukarıda belirtilen yetkiler valilikçe kullanılıyor.


Belediyeler veya valilikler tarafından düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların dağıtımı sırasında bunların yüzölçümlerinden yeteri kadar saha, düzenleme dolayısıyla meydana gelen değer artışları karşılığında “düzenleme ortaklık payı” olarak düşülebiliyor. 

 

3194 sayılı İmar Kanununun 18.maddesi uyarınca yapılan imar uygulaması işlemine karşı, taşınmaz malın bulunduğu yer idare mahkemesinde dava da açılabiliyor. Peki 18.madde uygulamasına itiraz süresi ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...


18.madde uygulamasına itiraz süresi...


3194 sayılı İmar Kanununun 18.maddesi uyarınca yapılan imar uygulaması (parselasyon) işlemine karşı, bu işlemin hazırlık aşaması sona erip belediye encümeni veya il idare kurulu kararı ile parselasyon plânlarının onanmasından sonra askı süresini izleyen tarihten itibaren yahut askı süresi içinde yapılan itirazın reddine ilişkin işlemin tebliğinden itibaren veyahut da öğrenme üzerine 60 gün içinde, taşınmaz malın bulunduğu yer idare mahkemesinde, maliklerce iptal davası açılabiliyor. 


Ancak, çoğu kez parselasyon işlemleri ilgililere tebliğ edilmiyor. Sadece askıya çıkartılarak kesinleştiriliyor. Bu kesinleşme parselasyonu yapan idare tarafından uygulamaya geçilmesi bir başka deyişle tapu dairesine gönderme ve parselasyon plânına göre işlem yapılıyor. 


İmar kanunun 18. madde uygulama yönetmeliği!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com