19 / 04 / 2024

Somali-Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin açılışı yapıldı!

Somali-Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin açılışı yapıldı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temaslarda bulunmak üzere Somali’ye geldi. Erdoğan, Mogadişu Havaalanı’nda Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud tarafından resmi törenle karşılandı...


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temaslarda bulunmak üzere Somali’ye geldi. Erdoğan, Mogadişu Havaalanı’nda Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud tarafından resmi törenle karşılandı. 


Somali'de 2 ülkenin birlikte işleteceği hastanenin açılışı da yapıldı.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şeyh Mahmud ile birlikte Mogadişu Havaalanı yeni terminal binasının açılışını yaptı. Açılış öncesi konuşan Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, "Ben de kardeşim Erdoğan’a hoş geldiniz diyorum. Biz ve halkımız çok mutluyuz. Somali’nin tarihi değişimi içinde yerinizi alıyorsunuz. Somali halkı bu yardımları unutmayacaklar. Altyapı yapıldı, hastaneler de değişiklikler yapıldı. Heyetinizle buraya hoş geldiniz" dedi. 

 


Daha sonra açılışın yapılacağı yeni terminal binasına geçen  Cumhurbaşkanı Erdoğan, buradaki konuşmasına "Mogadişu Havalimanı'nın bu muhteşem  terminal binasının açılışında sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz"  diyerek başladı. 

 

  Terminal binasının, birçok sıkıntı çekmiş Somali halkına hayırlar  getirmesini temenni eden Erdoğan, binanın yapımını üstlenen Kozuva Şirketler  Grubu'na da teşekkürlerini iletti. 

 

SOMALİ HALKI BUNU UNUTMAYACAK

 

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud da bugünün Somali'nin gelişimi  ve tarihi için çok önemli bir gün olduğunu söyledi. Somali halkının mutluluğunu dile getiren Mahmud,  desteklerinden ötürü  Somali'nin Türkiye'ye teşekkür borcu olduğunu belirtti. 

 

Geçmişteki Mogadişu ile bugünkü Mogadişu arasında büyük fark olduğunu  vurgulayan Mahmud, "Bu farkı siz ve Türk devletinin yaptığı değişiklikler  sayesinde buradan görebilirsiniz. Somali halkı da bu yardımı asla unutmayacaktır.  Bu terminal, Somali halkına büyük bir değişiklik getirdi" diye konuştu. 

 

  Mahmud, başka altyapı yatırımlarının da sürdüğünü, her yerde  değişiklikler yapıldığını kaydederek, Erdoğan'a ve heyetine teşekkür etti. 

 

HASTANE AÇILIŞI DA YAPILDI

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra   Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud Adel Abdulle ile birlikte Somali-Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin açılışını gerçekleştirdi. 

 

TİKA tarafından başkent Mogadişu'da yaptırılan 200 yataklı Somali-Türkiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin açılışına Cumhurbaşkanı

Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da katıldı. 

 

İki ülke arasında, hastanenin ortaklaşa işletilmesi için imzalanan protokole göre, Sağlık Bakanlığı 5 yıl boyunca uzman personel ve finansal destek verecek.

 

Hastane, 5 yıl süreyle iki ülke tarafından müştereken işletilecek ve süre sonunda Somali'ye bedelsiz devredilecek


Milliyet



Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı