28 / 03 / 2024

Kıbrıs emlak sektörü Türk yatırımcılarla hareketlendi!

Kıbrıs emlak sektörü Türk yatırımcılarla hareketlendi!

Kıbrıs emlak sektörü hareketli bir dönem yaşıyor. Türkiye'den akın akın yatırımcı geliyor.Kıbrıs Emlak Merkezi Genel Yayın Yönetmeni Atıl Ayaz bu konuyu ele aldı. İşte o yazı....


Hem emlak dünyası, hem de inşaat sektörü son aylarda oldukça yoğun. Gerçekten eski yıllara göre fazlasıyla talep alıyorlar, ona göre de yol haritalarını şekillendiriyorlar.


Talebin geldiği yer Türkiye. Kimilerinin anavatan, kimilerinin ana değil, sadece kardeş-dost vatan dediği ülke.


Aslında kısa süre öncesine kadar hedef kitle arasında değildi Türkiyeli yatırımcı. Daha çok yabancı nüfusa yönelmişti sektör. İngilizler’den sonra Ruslar,  Almanlar, Araplar ve İskandinav ülkelerindeki potansiyelin peşindeydi birçok kişi.


Yine kısa süre öncesine kadar Türkiye’deki fuarlara bile katılmıyordu birçok firma, rotasını yurt dışına çeviriyordu ısrarla.


Bugün ise gelinen nokta çok farklı. İnşaat sektörü satış hedefine Türkiyeli yatırımcıyı koyuyor, projelerini ona göre şekillendiriyor. Emlak danışmanları da aynı şekilde, Türkiye’deki networkü üzerinden portföy paylaşımına hız katıyor.


Türkiyeli yatırımcının kısa sürede oturum izni alabileceği, başta İş Bankası ve Garanti Bankası gibi kuruluşlardan rahatlıkla kredi kullanabileceği vurgulanıyor.


Ne değişti de böyle oldu?


Aslında ortak yanıt için belirsizlik demek çok da zor olmaz. Kıbrıs sorununun çözümsüzlüğü çözüm gibi görünüyor. Yabancı yatırımcıya anlatılan “potansiyel AB toprakları” hikayesi eskisi gibi cazip değil. Yeni bir hikaye lazım, o da şimdilik yok.


Fakat Türkiyeli yatırımcı için KKTC ayrı bir öneme sahip, güvenli liman olarak görülüyor.


2016 yılına baktığnıızda, Türkiye birçok terör saldırısı yaşadı. 15 Temmuz’da hain darbe girişimini gördük hep birlikte, çok büyük bir facia atlatıldı. Arkasından ise 16 Nisan referandumunun öncesi ve sonrasındaki gerilim.


İşte bu yaşananlar, birçok kişide güvenli liman bulma ihtiyacını doğurdu. Haritaya, yaşam biçimine ve bütçe ortalamasına bakınca da yatırımcının yöneldiği ilk durak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.


Son dönemde gerçekten kaliteli bir profil geliyor adaya. Üst düzey meslek gruplarına mensup, alanlarında ulusal ve uluslararası başarıya ulaşmış birçok yatırımcı tercihini KKTC’den yana kullanıyor.


Konut alıyor, arazi alıyor, iş kurma planları yapıyor.


FETÖ sermayesi ve aracılar mercek altında


Tabii sadece onlar değil, kaçanlar da var. Örneğin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası KKTC’ye inanılmaz bir nakit akışı oldu. FETÖ sermayesi oluk oluk KKTC’ye aktı diyebiliriz. O paraların birileri üzerinden gayrimenkul sektörüne aktarıldığı, çok büyük alımlar yapıldığı da kayıtlarda mevcut. Hem soruşturmayı yürüten isimler, hem de MASAK bu süreci yakından izliyor. Yakın zamanda çok farklı tablolar görebilirsiniz. Soruşturma biraz daha netleştikten sonra, konunun detaylarını bir başka yazıda paylaşacağım sizlerle.


Dönelim yine Türkiyeli gerçek yatırımcı konusuna. Kıbrıs’ı seviyorlar, huzurla yaşayabileceklerini düşünüyorlar, haklılar da.


Kötü niyetlilere dikkat


Maalesef diyerek başlıyorum bu cümleye, bu iyi niyetli süreci bile fırsatçılığa çevirenler yine gündemde. Daha önce İngilizleri kazıklayarak üç kuruş kazanç derdinde olan zihniyet, şimdi aynı senaryonun peşinde.


Son haftalarda birçok aldatma iddiası gündeme geliyor. Girne’de konut fiyatının gerçek değerinin yüzde 60 üzerinde yapılan satışları duydum, şoke oldum.


Aynı şekilde İskele’de basit bir arazinin tam 100 katı değerine satılma girişimi de inanılır gibi değil.


Keşke olmasa, ama oluyor.


O yüzden buradan yatırımcılara ve adaylara bir çağrım var. İyi niyetle geliyorsunuz, büyük umutlarla birikimlerinizi taşıyorsunuz. O yüzden alışveriş yaparken temkinli olmakta fayda var.


Sıkı sıkı araştırın


Güler yüz, tatlı dil, yoğun ilgi alaka yetmez. Alım yapacağınız firmayı ya da çalışacağınız danışmanları çok ama çok iyi araştırın. Gerçekten var mı öyle biri ya da öyle bir firma. Varsa daha önce neler yapmış?


Referans isteyin, daha önce çalıştığı isimlerden teyit alın.


Aynı şekilde inşaat firmaları için de bu uyarı geçerli. Sakın fiyata aldanmayın, firmanın daha önce yaptıklarını yerinde gezin. Hatta bir uzmandan destek isteyin. İnşaat kalitesine bakın, malzemelerini inceleyin, oturanlardan fikir alın.


Çünkü çok görüyoruz çevremizde bu araştırma sürecini pas geçip, sonra da mağdur olanları. Ya alım yaptıkları firma yarı yolda bırakıyor onları, ya da büyük güvenle çalıştıkları aracılar. Alışveriş bittikten sonra arasa da ulaşamıyorlar. Bin pişman oluyorlar.


O yüzden paranızı ve güveninizi en iyi şekilde değerlendirmek için, iyi araştırma şart.


Olur da aksilikle karşılaşırsanız Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği ve Kıbrıs İnşaat Müteahhitleri Birliği ile iletişime geçebilirsiniz. 


Herkes bilmeli ki hiç kimsenin emeği ile mücadele eden firma ve iş insanlarının yer aldığı sektöre leke sürdürme hakkı yok!


Bunun dışında KKTC keyifli bir ada ve gerçekten çok kazançlı yatırım fırsatları sizi bekliyor. Doğru adım atın, hayatın tadını çıkarın.


ATIL AYAZ

Kıbrıs Emlak Merkezi GYY