18 / 04 / 2024

EVTEKS Uluslararası Ev Tekstili Fuarı 21 Mayıs'ta başlıyor!

 EVTEKS Uluslararası Ev Tekstili Fuarı 21 Mayıs'ta başlıyor!

Türkiye'nin en büyük, dünyanın ikinci büyük ev tekstil fuarı "EVTEKS Uluslararası Ev Tekstili Fuarı" 20 yıl önce 600 metrekarede düzenlenirken, bugün 160 bin metrekare büyüklüğe ulaştı...


Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TETSİAD) ve CNR Uluslararası Fuarcılık işbirliği ile düzenlenen, dünyanın en büyük ikinci ev tekstil fuarı "EVTEKS Uluslararası Ev Tekstili Fuarı" bu yıl 20'nci kez kapılarını açmaya hazırlanıyor. 21-25 Mayıs 2014 tarihleri arasında CNR EXPO Yeşilköy'de düzenlenecek fuar aradan geçen 20 yılda olağanüstü bir büyümeye imza attı. 20 yıl önce ilk açıldığında 600 metrekarede düzenlenen fuar bugün 265.7 kat büyüyerek 160 bin metrekareye ulaştı.


EVTEKS Fuarı öncesi yapılan basın toplantısında konuşan, TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık ve CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, fuarın 20 yılını deviren hedeflerini açıkladı. TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık, fuarların ev tekstil sektörünün gelişimine ve ticaret hacmine büyük katkı sağladığını belirterek, "Ev tekstili ihracatı genel olarak istikrarlı bir seyir izliyor. Son yıllardaki artışla orantılı olarak 2014 yılında da 3.8 milyar dolar civarında bir ihracat rakamı bekliyoruz. Ayrıca bavul ticareti ile de yaklaşık 2-2.5 milyar dolarlık bir ihracatımız olduğunu tahmin ediyoruz. Bugün dünyanın ikinci büyük ev tekstili fuarı konumundayız. Dünya çapında yankılar uyandıran Evteks Fuarı'nın bu yıl sektöre 1.5 milyar dolarlık ihracat desteği sağlamasını bekliyoruz. Şu anda nette 60 bin metrekarede brütte ise 160 bin metrekarede gerçekleşen fuarı, 39 bini yabancı olmak üzere yaklaşık 120 bin kişi ziyaret ediyor. Çağdaş ve daha büyük bir fuar alanına kavuştuğumuz zaman, liderlik iddiamızı daha da güçlendireceğiz" dedi.


Ev tekstilinde Türkiye'nin dördüncü sırada olduğunu belirten Küçükçalık, "Ham madde üretimi ile birinci sırada yer alan Çin'i, Pakistan takip ediyor. Biz kendimize ise işçiliğine kültürünü katan Hindistan'ı rakip alıyoruz. Rakamlarımıza baktığımız zaman onların rakamına yaklaştığımızı görüyoruz" diye konuştu. İhracatın en büyük destekçisinin konsept mağazacılığı olduğuna değinen Küçükçalık, sektörün döviz kurlarında istikrar beklediğini ifade etti.


'EVTEKS'te bin markaya ulaşıldı'


ABD, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin ev tekstiline özel önem gösterdiğini ve bu ülkelerden fuara alıcılar geleceğini söyleyen CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem de "Geçen yıl 900 marka fuarımıza katılmıştı. Bu yıl 1000 markaya ulaştık. Her metrekareyi değerlendirmiş olmamıza rağmen 350-400 firma dışarıda kaldı" diye konuşti. Erem, daha büyük alan gerektiğini vurguladı.


Bu arada EVTEKS Alım Heyeti Programı Ekonomi Bakanlığı koordinasyonuyla 19-23 Mayıs 2014 tarihleri aralığında gerçekleşecek. Organizasyonun alım heyeti ülkelerini Almanya, ABD, Angola, Azerbaycan, Belarus, Brezilya, Cezayir, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Fas, Fransa, Gana, Güney Kore, Hindistan, İran, İspanya, İsviçre, İtalya, Japonya, Kanada, Katar, Kenya, Libya, Meksika, Nijerya, Polonya, Portekiz, Rusya, Şili, Tanzanya ve Tunus oluşturacak. Almanya, Azerbaycan, Belarus, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Fransa, İran, İspanya, İsviçre, İtalya, Japonya, Polonya, Portekiz ve Rusya'dan basın mensupları da UTİB (Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği) organizasyonuyla heyet bazında fuarı ziyaret edecekler.



Dünya