24 / 04 / 2024

Çilek Mobilya 3 milyon çocuğun odasına girdi!

Çilek Mobilya 3 milyon çocuğun odasına girdi!

Çocukların hayal dünyalarını yakalayan ürünler geliştiren Çilek Mobilya, Japonya'dan Kolombiya'ya, Güney Afrika'dan Finlandiya'ya, Rusya'dan Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) 5 kıtada 66 ülkede 3 milyon çocuğun odalarını süsledi...


Tasarımcılarını, ilham alması için Disneyland ve Legoland'a gönderip çizgi film izleterek çocukların hayal dünyalarını yakalayan ürünler geliştiren Çilek Mobilya, Japonya'dan Kolombiya'ya, Güney Afrika'dan Finlandiya'ya, Rusya'dan Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) 5 kıtada 66 ülkede 3 milyon çocuğun odalarını süsledi.


Çin, Güney Kore, Endonezya, Singapur ve Malezya'nın da aralarında bulunduğu Asya ve Asya Pasifik ülkelerinde agresif bir büyüme hedefleyen firma, özellikle Çin'de 100 mağazalık projeyi hayata geçirmeyi hedefliyor.


Çilek AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Talha Çilek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çilek Mobilya'nın 1995 yılında İnegöl ilçesinde kurulduğunu, o tarihlerde Türkiye'de genç odası üretiminin çok sınırlı olduğunu ve bu açığı gidermek için çocuklara özel ürünler geliştirdiklerini söyledi.


Plastik, alüminyum, kumaş gibi malzemeleri de kullanıp renkli mobilyalar geliştirdiklerini ve çocukları işin merkezine koyduklarını vurgulayan Çilek, "O dönem üretilen ve 'genç odaları' olarak tabir edilen ürünler daha çok ahşap, koyu renkli, evin diğer mobilyalarından arta kalan malzemelerle üretilmiş, ikinci plandaki ürünlerdi. Biz tamamen çocuğa yönelik, çocukların hayal dünyasını, yaratıcılığını geliştiren ürünler geliştirmek için yola koyulduk. Çocukların kalbini kazandığımızda, hem tedarikçilerimiz hem müşterilerimiz ne kadar doğru bir karar verdiğimizi gördüler" dedi.


Türkiye'de mobilyacılar her türlü ürünü yaparken kendilerinin tek bir alanda uzmanlaşmayı seçtiklerini, mobilya pazarının sadece yüzde 5'ini oluşturan çocuk-genç odası üretimine talip oldukları için bunun aslında riskli bir karar olduğunu anlatan Çilek, uzmanlaşma ve markaya verdikleri önem ile Çilek'in, özellikle çocukların ve annelerin kalbinde yer edinmesini sağladıklarını dile getirdi.


- Tasarımcılarını Disneyland ve Legoland'e gönderiyorlar


Çilek, Türk tasarımcılarla çalıştıklarına da değinerek, "Tasarımcılarımızı, ilham alması için sadece mobilya fuarlarına ya da sektörel etkinliklere yollamıyoruz. Onları Disneyland, Legoland'e yolluyoruz. Oralardan farklı fikirler, ilham almalarını sağlıyoruz. Yaşları kaç olursa olsun, çizgi filmleri takip etmelerini her zaman tavsiye ediyoruz. Diğer sektörlerde bunu yakalayan birçok sektör var. Kırtasiye, oyuncak sektörü zaten tamamen çocuklara yönelik. Onlar zaten çocukların kalbini yakalamayı biliyordu. Mobilyada 20 sene önce genç odası da yoktu. Biz onu başardık" diye konuştu. 


Ürünü mobilya olmaktan çıkarıp çocukların hayal dünyalarına hitap eden, onları sıkmayan, eğlenmelerini sağlayan ve aynı zamanda ders çalışmayı kolaylaştıran, ergonomik, kanserojen madde içermeyen sağlıklı bir oda yaratmayı amaçladıklarını dile getiren Çilek, "Anne babanın beğenmesi için değil çünkü eskiden anne baba evinde ahşap meşe kullandıysa, çocuğun odasını da meşe takımı alırdı, biz ondan çıktık. Artık bizdeki konu, çocuk ne istiyorsa o. Evin tasarımı ne olursa olsun, kırmızı araba istiyorsa kırmızı araba ya da pembe bir prenses odası istiyorsa prenses odası" ifadelerini kullandı. 


- "Krizden sonra rotamızı Avrupa'dan, Batıdan Doğuya çevirdik"


Kuruldukları günden bu yana yurt dışına önem verdiklerini, bu kapsamda en büyük mobilya fuarlarına katıldıklarını, Avrupa'daki büyük mobilya zincirlerine girdiklerini ve ürünlerinin buralarda satıldığını belirten Çilek, şunları kaydetti: 


"Bugün geldiğimiz nokta, 66 ülkede 444 satış noktasına sahibiz. Japonya-Tokyo'dan Kolombiya-Bogota'ya, Güney Afrika-Durban'dan, Finlandiya-Helsinki'ye, Rusya-Moskova'dan BAE-Dubai'ye dünyanın birçok ülkesinde Çilek mağazaları, Türkiye'deki Çilek konseptiyle bire bir aynı olmak üzere tüm dünyada bir yapılanmamız var ama 2008 krizinden sonra biraz daha biz de rotamızı Avrupa'dan ve batıdan, doğuya çevirdik."


Çilek, son 10 yılda Türkiye ve Türk markalarının yurt dışında büyük bir ivme kazandığını, olumlu bir algının oluştuğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: 


"Dolayısıyla biz sadece Kuzey Afrika, Ortadoğu pazarlarında değil, Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Ukrayna, Belarus gibi birçok ülkede pazarımızı çok genişlettik. Son iki yılda da özellikle İstanbul Mobilya Fuarındaki müşteri kitlesinin artmasıyla daha doğuya Asya'ya, Asya Pasifik'e hızlı açıldık. Bu sene Güney Kore'de hızlı bir mağazalaşmaya giriyoruz. Önümüzdeki dönemde Çin'de 100 mağazalık bir projemiz var. Yine Endonezya'da, Singapur'da, Malezya'da, yani Asya Pasifik'te de Çilek hızla ilerliyor. Tokyo'da uzun yıllardan beri varız." 


Lisanslı ürün üretmediklerine de değinen Çilek, "Biz lisanslı ürüne karşıyız. Şu an için lisanslı ürün projemiz yok. Çünkü, sizin markanızın önüne geçebiliyor. Önceki yıllarda çalıştık ama biz daha çok kendi tasarımcılarımızın yarattığı, daha çok gözlemleriyle oluşturduğu daha genel temalar üzerinden gidiyoruz. Yani spesifik bir yarış arabası değil, Çilek'e özel bir yarış arabası teması tasarlayıp, bunları Çilek markasıyla çocukların odalarına ulaştırıyoruz. Dünyada 3 milyon çocuğun odasını süslüyoruz" görüşünü dile getirdi.


- 2014'te yüzde 25 büyüme hedefi


Firmalarının 2013 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 20'lik büyümeyle 240 milyon liralık ciroya ulaştıklarını hatırlatan Çilek, 2014 senesindeki büyüme hedeflerinin ise yüzde 25 olduğunu bildirdi. 


Bu yıl ayrıca 25'i yurt içinde, 25'i yurt dışında olmak üzere 50 yeni satış noktası hedeflediklerini belirten Çilek, "Yılın ilk çeyreğinde, Hindistan, Pakistan, Güney Afrika, Kenya ve Lübnan'da birçok mağazalarımız açıldı ve açılmaya devam ediyor. Sene sonunda da 50 yeni mağaza hedefliyoruz. Bizim ihracat ve yurt içi oranı yüzde 45 ve 55 oranında. Yani satışlarımızın büyük bir çoğunluğunu yurt dışından sağlıyoruz" bilgisini verdi.



AA



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler