25 / 04 / 2024

2013 yılında toplam 3.1 milyar dolarlık ev tekstili ihracatı yapıldı!

2013 yılında toplam 3.1 milyar dolarlık ev tekstili ihracatı yapıldı!

Türkiye’nin tekstildeki üretim gücü, ev tekstilinde de kendini gösteriyor. 2013’te 3.1 milyar dolarlık ev tekstili ihracatı yaptık. Üstelik bu ihracatın büyük bölümü ‘orta üst’ segmentteki müşterilere yönelik ürünlerle gerçekleştirildi...


Türkiye’nin tekstildeki üretim gücü, ev tekstilinde de kendini gösteriyor. 2013’te 3.1 milyar dolarlık ev tekstili ihracatı yaptık. Üstelik bu ihracatın büyük bölümü ‘orta üst’ segmentteki müşterilere yönelik ürünlerle gerçekleştirildi. Sektörde dünya payımız yüzde 5’e ulaştı.


ÜRETİM, istihdam ve ihracatta lokomotif sanayi sektörümüz olan tekstildeki uzmanlığımız bu konuda yan sektörlere de yansıyor.  Ev tekstili sektörü bu konudaki en iyi örnek. Türkiye, 2013’te, 3.1 milyar dolarlık ev tekstili ihracatı gerçekleştirdi. Bu ihracatın büyük bölümü de orta ve üst segment grubu ürünlerden sağlandı. Türkiye’nin dünya ev tekstili pazarındaki payı ise yüzde 5’e çıktı.  Sektörün üretim ve pazarlama merkezi ise İstanbul ve Bursa.


UTİB’İN GAYRETLERİ

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği, Türkiye’nin ev tekstili konusunda gelişmesine çok önemli katkılar  sağlayan bir örgüt olarak öne çıkıyor. UTİB Başkanı İbrahim Burkay, aynı zamanda Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’nı da yürütüyor.  Başkan Burkay, “Dünya otomotiv sektöründe en üst segmentte ünlü markalar konuşulduğunda nasıl ki akla ilk gelen ülkelerden birisi Almanya ise, ev tekstili denildiğinde de akla ilk gelen ülkelerin başında Türkiye geliyor” diyor. En son Frankfurt’ta Heimtextil Fuarına Türkiye’den 165 firmayla katıldıklarını hatırlatan İbrahim Burkay, şöyle konuştu:


2023 HEDEFİ 10 MİLYAR DOLAR

“Bu fuarda UTİB olarak yaptığımız Türkiye Ev Tekstili Trend Alanı onbinlerce profesyonel tarafından beğeniyle takip edildi. Bu trend alanımız aynı zamanda fuar ziyaretçilerini fuarda yer alan şirketlerimize yönlendirmek gibi önemli bir fonksiyonu da üstlendi.  Sektörümüzün sürdürülebilir başarısı için uzun yıllardır yürüttüğümüz proje ve faaliyetlerimize hız kesmeden devam edeceğiz ve inşallah ev tekstili sektöründe 2023 yılı hedefimiz olan 10 milyar dolarlık ihracata emin adımlarla yürüyeceğiz.


TASARIM VE AR-GE

Ayrıca, ev tekstili sektörünün gelişimine katkı sağlamak amacıyla pek çok farklı etkinlik düzenliyoruz. Bu bağlamda bu çalışmaların en önemlileri, ev tekstili tasarım yarışması ve tekstil arge proje pazarı. Proje pazarı etkinliğimiz, sadece ev tekstili alanında değil, tekstilin tüm alt kollarında projeleri değerlendirirken tasarım yarışmamız, ev tekstili anlamındaki ilk ve tek yarışma. Son yıllarda sayısı giderek artan tasarım yarışmaları ve Ar-Ge Proje pazarı etkinlikleri, üniversiteleri üretimin içine çekmeye başladı. Türkiye’nin geleceği tasarım, Ar-Ge ve inovasyonda yatıyor. Yaratıcı fikirleri sanayiciler ile buluşturuyoruz. Bu tasarım ve projeler üretiliyor.”


2 milyar dolar da ‘bavul’dan...

TÜRKİYE  Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Başkanı Yaşar Küçükçalık, bavul ticaretiyle de yaklaşık 2 milyar dolarlık bir ihracatları bulunduğunu belirterek, 3.1 milyar dolarlık normal ihracat ile birlikte sektörün aslında 5 milyar dolarlık ihracat yaptığını söyledi. Küçükçalık, “Dünyanın herhangi bir yerindeki tüketicinin, ev tekstili ürünü alırken ‘Made in Turkey’ etiketini araması ve bu etikete güven duyması için çalışıyoruz” dedi. Tasarım, tanıtım, markalaşma alanlarındaki yoğun gayretin meyvelerini daha fazla toplamak istediklerini vurgulayan Küçükçalık, “Bazı girdi kalemlerinde koşulları iyileştirilmesini bekliyoruz” dedi. 


Evteks kabına sığmıyor

CNR Fuarcılık tarafından, 21-25 Mayıs 2014’te düzenlenecek dünyanın ikinci en büyük ev tekstili fuarı Evteks kabına sığmıyor. Fuara katılmak için 500’e yakın firmanın beklemede olduğunu belirtiliyor.  CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, “Frankfurt’ta yaptığımız tanıtımdan sonra şimdi; İtalya, İspanya, Rusya ve Çin’de de tanıtım yapacağız. Evteks, çok hızlı büyüyor. 160 bin metrekarelik alan kadar bir alan daha olsa doldururuz. TETSİAD ile başarılı bir işbirliğimiz var. Ekonomi bakanlığımız da büyük destek veriyor. Fuar alanımızı büyütüp Türkiye’nin ihracatına katkımızı artırmak istiyoruz” dedi.


Gaziantep halıda zirvede

GÜNEYDOĞU Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan,  Gaziantep’in ‘parça halı’da dünya üretiminin yüzde 40’ını yapar konuma geldiğini belirterek, “1.300 adet son teknoloji makinemiz var. Yıllık üretim kapasitemiz ise 350 milyon metrekare. 3 Milyar dolarlık üretim yapıyoruz bunun 2 milyar dolarlık bölümü ihracata gidiyor. İstihdamımız ise 160 firmada 40 bini aşmış durumda” dedi.


YATIRIMA DEVAM

Makine halısı üretimine son 10 yılda çok büyük yatırımlar yapıldığını belirten Başkan Kaplan, halen de yatırımların hızla sürdüğünü söyledi. Kaplan, “Geçen yıl yatırım atışı yüzde 15’i. Güzel olan bizler yatırım yaparken rakiplerimizin yatırım yapmaması. Böylece 

üretim boşluğunu doldurarak yürüdük. 2023 yılı hedefimiz 5.5 milyar dolarlık ihracat” dedi.


2009’dan beri kesintisiz büyüyoruz

İSTANBUL Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı İbrahim Yılmaz, Türkiye halı ihracatının 2009 küresel krizindeki  beri artan seyir izlediğini belirterek, 2012 yılını 2 milyar dolarlık ihracat değeri ile kapatan sektör 2013 yılını 2.2 milyar dolar seviyesinde kapattı” dedi. Yılmaz, halı ihracatının makine halısı ağırlıklı olduğunu el halısı ihracatının toplam halı ihracatı içinde payının sadece yüzde 6 seviyesinde bulunduğunu anlattı. Yılmaz şunları söyledi: “El halısı ihracatı 2013’te bir önceki yıla kıyasla yüzde 5.1 azaldı ve ve 134.4 milyon dolara geriledi. 2014 yılı toplam halı ihracatı hedefimiz 2.3 milyar dolardır. Bunun 2 milyar 150 milyon doları makine halısı, 150 milyon doları ise el halısı ihracatı olacak” dedi.


Sadi Özdemir/Hürriyet