18 / 04 / 2024

AVM'lerde ''atık getirme merkezi'' oluşturulacak

 AVM'lerde ''atık getirme merkezi'' oluşturulacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevre kirliliği yaratan ambalaj, elektronik eşya, mobilya gibi atıkları belediyeler, alışveriş merkezleri ve marketlerde oluşturacağı ''atık getirme merkezleri''nde toplayacak




     AA muhabirinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Bakanlık, ev ve okul atıklarını sağlıklı şekilde toplayabilmek için atık getirme merkezleri oluşturma çalışmalarına başladı. 

     Atık getirme merkezleriyle, geri kazanımı mümkün atıklar geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılacak, mümkün olmayanlar ise bertaraf edilecek. 

     Merkezler, birinci, ikinci ve üçüncü sınıf olarak ayrılacak. Birinci sınıf atık getirme merkezleri, nüfusu 400 binden fazla olanlardan başlayarak tüm belediyelerde, ikinci sınıf olanlar alışveriş merkezlerine, üçüncü sınıf merkezler ise marketler gibi satış noktalarında oluşturulacak. 

     

     -Tehlikeli atık ve sanayi atıkları kabul edilmeyecek- 

     

     Belediyelerin oluşturacağı atık getirme merkezlerine, daha çok mobilya, yatak, beyaz eşya gibi hacimli ev atıkları kabul edilecek. 

     Alışveriş merkezlerine konulacak büyük konteynerlerde ise vatandaşların alışverişe geldiklerinde yanlarında bulunan atıklar toplanacak. Geri getirme merkezi oluşturmayan alışveriş merkezleri, ambalaj atıklarını satamayacak. 

     Bakanlık, ayrıca süper market ya da küçük marketler gibi satış noktalarına da küçük konteynerler koyarak, pil, karton, cam şişe gibi geri dönüşümü mümkün atıkları toplayacak. 

     Kurulacak geri getirme merkezlerinde, tehlikeli atık ve sanayi atıkları kabul edilmeyecek. 

     

AA