28 / 03 / 2024

Akmerkez AVM'nin bazı bölümlerine yıkım kararı!

 Akmerkez AVM'nin bazı bölümlerine yıkım kararı!

Akmerkez AVM’de yıkım kararı alındı. Yıkım kararı alınanlar arasında lüks restoran Papermoon, Vakko Patisserie, Starbucks da bulunuyor..


Türkiye'nin en lüks alışveriş merkezlerinden olan ve İstanbul Etiler'de yer alan  Akmerkez AVM’de yıkım kararı alındı. AVM, Beşiktaş Belediyesi'nin kararına göre 4 yıl önce yapılan plan değişikliğinde inşa edilen alanlar projeye aykırı bulundu. Yıkım kararı alınanlar arasında lüks restoran Papermoon, Vakko Patisserie, Starbucks da bulunuyor. 


Hürriyet Gazetesi'nden Dinçer Gökçe'nin haberine göre, Akmerkez AVM’nin bağlı olduğu Akmerkez GYO'ya yıkımın 17 Ocak sabahı saat 06:00'da yapılacağı bildirildi. Yıkım kararında "Mağdur olmamanız için projeye aykırı kısımların nüfus ve eşyadan tahliye edilerek gerekli tedbirlerin alınması hususunda bilgi edinilmesi ve gereğini önemle rica ederim" denildi. AVM 1993 yılında inşa edilmişti.  


Akmerkez GYO konu ile ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada ise, yapılan işlemlerin mevzuat çerçevesinde olduğu belirtilerek "Hukuka aykırılık söz konusu değildir" denildi.


İçişleri Bakanlığı'nın girişimi ile İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü müfettişleri ve Beşiktaş Belediyesi görevlileri 5 Temmuz 2017 günü Akmerkez AVM'ye giderek yerinde inceleme yaptı. Belediye Encümeni 10 Ağustos 2017 günü iki ayrı karar aldı. Kararlardan biri yıkım, diğeri ise para cezası oldu.  


Alınan karara göre Akmerkez AVM'nin Nispetiye Caddesi’ne bakan kısmında bulunan Vakko Pattisserie’de 49.68 metrekare, S Cafe’de 64.40 metrekare, Martinez’de 69 metrekare, Serafina’da 61.10 metrekare, Starbucks’ta 54.60 metrekare, Papermoon’da ise 120 metrekare fazla alan kullanımı olduğu belirlendi. Proje dışındaki kalan alanlar için yıkım kararı verilirken, Akmerkez GYO'ya 12 bin 725 bin TL para cezası kesildi. 


Akmerkez GYO, Hürriyet'e şu şekilde açıklama yaptı; "Beşiktaş Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün 10.08.2017 tarih ve 2017/232 sayılı Belediye Encümen Kararı tarafımıza ulaşmıştır. Konuyla ilgili kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür. İlgili encümen kararında belirtilen hususlar Akmerkez GYO tarafından ilgili mevzuat çerçevesinde yerine getirilmiş olup herhangi bir hukuka aykırılık söz konusu değildir. Kurumumuz sürecin tüm aşamasında gerek Beşiktaş Belediyesi gerekse İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile temas halinde olarak gerekli tüm hukuki düzenlemelere uygun hareket etmiştir. 25 Aralık 2017 tarihinde tarafımıza tebliğ edilen encümen kararına ilişkin tüm hukuki haklarımızın saklı olduğunu ve yasal süreci başlattığımızı belirtmek isteriz."