19 / 04 / 2024

Kepez'de 2B arsa hak sahiplerine tapu verilecek!

Kepez'de 2B arsa hak sahiplerine tapu verilecek!

Kepez’in, 2B’den sonra Vakıf arazilerindeki tapu problemi de çözülüyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü, 23 milyon lira ederindeki takas işlemini onayladı.


Kepez’in, 2B’den sonra Vakıf arazilerindeki tapu problemi de çözülüyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü, 23 milyon lira ederindeki takas işlemini onayladı. Konut alanındaki Vakıf parsellerinde gecekonduları olan 5 bine yakın kişi, yıllardır özlemle beklediklerin tapularına kavuşuyor.


Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, ilçe halkına verdiği mülkiyet problemlerini çözme sözünü bir, bir yerine getiriyor.


Başkan Hakan Tütüncü, 2009 mahalli seçimlerinde Kepezlilere, 2B ile ilgili mülkiyet problemini çözeceğinin sözünü vermişti.  Başkan Tütüncü’nün girişimleri sonucu Ak Parti Hükümeti'nin, 2012'de çıkardığı bir yasayla Kepez, 30 yıldır gündeminden düşmeyen 19 mahallesindeki orman vasfını kaybetmiş 2B arazilerindeki tapu probleminden kurtuldu. Şimdi 2B’den hak sahibi olan 6 bin 900 kişi tapularını alıyor.


Çözümün önünü Erdoğan açtı 


Kepez’de, 2B’den sonra tapu probleminin yaşandığı diğer alan Vakıf parselleriydi.

Bilindiği üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Başbakanlığı döneminde verdiği talimatla Ak Parti Hükümeti'nin, 2004 yasalaştırdığı "Trampa Kanunu" ile Kepez'in mülkiyetle ilgili diğer kronikleşen, Vakıf arazileri üzerindeki tapu mülkiyeti sorunu çözümün önü açılmıştı.

Trampa Yasası ile Ahatlı, Kültür, Yeni Doğan ve Kızılırmak Caddesi'nin doğusundaki bölgede Vakıf parsellerinde evi olan binlerce kişi tapularına kavuştu.


Çözeceğim dedi ve çözdü 


Vakıf arazilerindeki mülkiyet problemi, Hazine ile yapılan karşılıklı arazi takası yöntemiyle çözülüyor. Takas yapılacak yeterli Hazine arazisi olmadığından dolayı da özellikle Sütçüler, Gazi, Mehmet Akif Ersoy, Baraj, Fevzi Çakmak ve Habibler mahallelerinde 5 bine yakın hak sahibinin konutunun olduğu Vakıf parsellerinin takası bugüne kadar yapılamamıştı.

Başkan Tütüncü, 2014 mahalli seçimlerinde ise takası yapılmayan Vakıf parsellerindeki tapu sorununu çözeceğini vaat etmişti.


İki kurum takas için anlaştı


Tütüncü, seçimlerin ardından sözünü yerine getirmek için büyük gayret gösterdi. Takas işlemi için Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Antalya Defterdarlığı bürokratlarıyla yaklaşık 3 ay süren toplantı maratonu gerçekleştirdi. Toplantılar sonucunda Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Defterdarlık, konut alanındaki Vakıf parsellerindeki gecekonduların tapu sorununu çözecek olan 23 milyon lira değerindeki takas işlemi için anlaşmıştı. Vakıf arazilerini, Hazine mülkiyetine  geçirerek, hak sahiplerine tapu vermeyi mümkün hale getirecek olan takas işlemi onaylanması için Ankara’ya gönderilmişti.


Vakıflar takası onayladı 


Eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve Antalya Milletvekili Adayı Lütfi Elvan’ın da devreye girmesiyle takas işleminin onaylanmasında mutlu sona ulaşıldı.


Vakıflar Genel Müdürü Dr Adnan Ertem, makamında ziyaret ettiği Başkan Hakan Tütüncü’ye müjdeli haberi verdi.

Görüşme sonra sonrası bir açıklama yapan Başkan Tütüncü, konut alanında kalan Vakıf parsellerindeki gecekonduların tapu sorununu çözecek olan takas işleminin Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onaylandığını açıkladı.


23 milyon liralık takas


Tütüncü, Vakıf arazilerinde gecekondusu olanların hak sahibi olmasına yönelik olarak takas işlemi başlattıklarını anımsatarak, şunları söyledi: “Takas işlemi Vakıflar Genel Müdürlüğü’müzce onaylandı ve Vakıflar Meclisi’ne gönderildi. Kepez, tarihinin en büyük Vakıf arazisi problemini çözülüyor. Bu çok önemli bir adım. Yaklaşık 23 milyon lira değerinde Vakıf arazisi, Hazine arazisiyle takas ediliyor. Takas ile Vakıf arazileri Hazine arazisine dönüştürülüyor. Hazine arazileri de belediye tarafından hak sahibi gecekonduculara tapulanacak.”


Gecekondu sayısı azalacak 


Onaylanan takasın, Kepez'in mülkiyet problemlerinin çözümüne önemli bir katkı sağlayacağına işaret eden Tütüncü, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu takas, 20-30 yıl hatta 40-50 yıl mülkiyet probleminin çözümünü bekleyen, çok değerli hemşehrilerimiz artık hak sahibi olmasını sonuçlayacak. Bu sürecin neticesinde tapularını alacak olan hemşehrilerimiz, kendi arsalarına imara uygun konutlarını yapabilecekler. Böylece gecekondu sayısında ciddi bir azalma meydana gelecek. Vakıf arazilerinde gecekondusu olan hemşehrilerimize ilaç gibi gelecek olan takasın hayırlı-uğurlu olmasını diliyorum.”


Yürünecek yol açıldı


Başkan Hakan Tütüncü, “Yaklaşık 6 aylık gayretli bir çalışmanın sonucunda meseleyi bu noktalara getirdiklerine değinerek, “Şu an idari işlemler devam ediyor.  Vakıflar Meclisi'ne giden bu husus, en kısa zaman mutlu sonla neticelenecek.  Yürünecek yol açılmıştır.  Vakıf arazilerinde gecekondusu olan hemşehrilerimiz, artık mülkiyet problemlerini çözecekler ve tapularını ceplerine koyacaklar.” ifadesini kullandı.


6 yılda 30 bin tapu 


Kepez’de, 6 yılda 30 bine yakın tapu tahsisinin yapıldığına vurgu yapan Tütüncü, “6 yılda belediye olarak 23 bin tapu dağıttık. Yaklaşık 7 bin civarında 2B'den hak sahibi olan Kepezli vatandaşımız tapularını aldılar. Yaklaşık 30 bin hemşehrimizin tapu problemlerinin çözülmüş olması çok önemli bir aşamadır. Tabi çözeceğimiz bazı sıkıntılar var. Bununla ilgili gerekli çalışmaları sürdürüyoruz. Yeşilırmak ve Sütçüler caddeleri üzerinde ticari alanlardaki Vakıf sorununu çözmek içinde çalışma başlattık. İtina ile takip ettiğimiz bütün süreçlerin sonunda hemşehrilerimize mutlu haberler verdik.  20-30 yıldır tapu bekleyen birçok hemşehrimizi mutlu olacağı bir sonu kendilerine sağladık. Bundan sonrada aynı azimle, heyecanla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Burada yapılması gereken işleri burada, Ankara'da takip edilmesi gereken işleri de Ankara’da takip ederek mülkiyet problemlerini Allah'ın izniyle bitireceğiz.” diyerek açıklamasını tamamladı. 

 

Takas nasıl oluyor?


Vakıflar idaresi, üzerinde gecekondu bulunan konut parsellerini doğrudan belediyeye devretmiyor. Vakıf arazilerindeki mülkiyet problemi, Hazine ile yapılan karşılıklı arazi takası yöntemiyle çözülüyor. Vakıflar, üzerinde gecekondu olan parselleri Hazine'ye devrediyor. Hazine de bunlara karşılık Vakıflara parsel verip, gecekondu parsellerini alıyor ve bir protokolle arazinin devrini belediyeye yapıyor.  Belediye de gecekondu yasası uyarınca hak sahiplerine, encümen marifetiyle tapu tahsisini gerçekleştiriyor.

 

Kepez Belediyesi