24 / 04 / 2024

Akfen GYO'ya halka arz geliri hız kattı, 19 otele doğru ilerliyor!

Akfen GYO'ya halka arz geliri hız kattı, 19 otele doğru ilerliyor!

Akfen GYO'nun gayrimenkullerinin portföy değeri 2011 yılının ilk yarısı itibariyle 860.2 milyon TL'ye, net aktif değeri ise 738.7 milyon TL'ye ulaştı. Şirketin portföyünde yaklaşık 3600 oda kapasitesine sahip 19 otel bulunmakta


Akfen GYO'nun gayrimenkullerinin portföy değeri 2011 yılının ilk yarısı itibariyle 860.2 milyon TL'ye, net aktif değeri ise 738.7 milyon TL'ye ulaştı. Şirketin portföyünde Nisan 2011 itibariyle faal 10 tane, yatırımları devam eden de 9 tane olmak üzere yaklaşık 3600 oda kapasitesine sahip 19 otel bulunmakta.

Temel iş modelini güncel şehir otelciliği anlayışını yansıtan üç ve dört yıldızlı oteller geliştirip inşa ettirerek, bu otelleri Avrupa'nın en büyük zincir otel grubu Accor'a uzun dönemli kiraya vermenin üzerine kuran Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortalığı (GYO), gayrimenkullerinin portföy değerini 2011 yılının ilk yarısında 860.2 milyon TL'ye, net aktif değerini de 738.7 milyon TL'ye ulaştırdı. Accor'a sözleşme ile otellerini ile kiraya vererek düzenli ve öngörülebilir kira geliri elde eden Akfen GYO'nu portföyünde Nisan 2011 itibariyle faal 10 tane, yatırımları devam eden de 9 tane olmak üzere yaklaşık 3600 oda kapasitesine sahip 19 otel bulunuyor.

Orta sınıf otel geliştirilmesinde ve inşa ettirilmesinde uzmanlaşan Akfen GYO'nun yurtiçi yatırımlarını artan turizm talebinden ve Türk iş dünyasının artan mobilitesinden optimum pay alma hedefi ile hareket ettiğini belirten Akfen GYO Genel Müdürü Orhan Gündüz 2011 yılının ilk yarısında başarılı bir halka arz süreci yaşandığını kaydederek, “Halka arzdan sağlanan fonların büyük bir kısmını öz kaynaklarının güçlendirilmesi ve gerçekleştirmeyi planladığımız projelerin finansmanı için kullanmaya devam ediyoruz. Halka arz sonrası yatırım hedeflerimiz doğrultusunda İstanbul ve Ankara'da iki yeni arsa edinimi gerçekleştirdik” dedi.
İstanbul Esenyurt, Adana ve İzmir'de devam eden Ibis Otel yatırımlarının tamamlanıp 2012'nin ilk yarısında tamamlanacağını belirten Gündüz, “Bu otellerin faaliyete geçmesi planlanıyor. Accor ile yapılan anlaşma çerçevesinde dört tanesi 2013 sonuna kadar olmak üzere, 2015 sonuna kadar devam eden projelerle birlikte en az sekiz oteli tamamlayarak, Accor'a yapı kullanma izin belgesi ve işletme ruhsatı ile birlikte teslim etmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

TÜRKİYE VE RUSYA'DA BÜYÜYECEK

Akfen GYO olarak, “Şehir Otelciliği” konseptiyle Türkiye ve Rusya'da büyümeyi hedeflediklerini dile getiren Gündüz, “İstanbul'un en eski ticaret merkezlerinden biri olan Karaköy Rıhtım Caddesi 3 bin 400 metrekare büyüklüğündeki arsanın 49 yıllığına imzalanmış kira sözleşmesini devraldık. Arsa, konum itibariyle kültürel ve sanatsal etkinlikler ile gün boyu canlılığını koruyan Rıhtım Caddesi üzerinde bulunuyor. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün bulunduğu eski Karaköy binası ve buranın bitişiğinde yine Vakıflar'a ait, eskiden Kozluca Han olarak bilinen ve şu anda boş olan arazi üzerinde 200 odalı bir Novotel projesi gerçekleştirmeyi planlıyoruz. İnşaatına önümüzdeki birkaç ay içinde başlayacağımız otel projesini 2014 yılı başında işletmeye açmayı hedefliyoruz” dedi.

ESENBOĞA ARSASINA 4.5 MİLYON TL ÖDENDİ

Bunun yanı sıra Temmuz ayı içerisinde Ankara Esenboğa Havalimanı'na 2 kilometre mesafede ve protokol yoluna cepheli 14 bin 443 metrekare arsayı otel yatırımı gerçekleştirmek üzere aldıklarını kaydeden Gündüz, arsa için 4 milyon 500 bin TL ödendiğini ifade etti.

Ayrıca, Rusya'daki proje ortakları Kasa Investments BV'nin Rusya projelerindeki yüzde 45 hissesini satın aldıklarını belirten Gündüz, “Bu projelerimizdeki payımızı yüzde 50'den, yüzde 95'e çıkardık. Böylece Akfen GYO'nun Rusya portföyünde yer alan ve 2011 yılı içerisinde faaliyete geçecek 177 odalı Yaroslavl Ibis Otel, 204 odalı Samara Ibis Otel ve aynı proje içerisinde yer alan 5 bin metrekare kiralanabilir alana sahip Samara Ofis Projesi ile 167 odalı Kaliningrad Ibis Otel projelerindeki payı yüzde 95'e yükselmiş oldu” dedi.

Bu projeler dışında Akfen GYO'nun Rusya'daki portföyünde yine yüzde 100'ü kendisine ait olan ve Moskova'da geliştirilmekte olan 475 odalı bir Ibis Otel projesi olduğuna değinen Gündüz, “Moskova Ibis Otel Projesi'nin inşaatına 2011'in ikinci yarısında başlanması planlanıyor. Akfen GYO'nun Rusya'daki otel projelerinin işletmesini de, Türkiye'de olduğu gibi, stratejik ortağı, Avrupa'nın en büyük zincir otel grubu Accor S.A. yapacak” şeklinde konuştu.

ORHAN GÜNDÜZ'ÜN 2011 GÖRÜŞLERİ
Akfen GYO olarak, şehir otelciliği konseptinde otel yatırımlarına ağırlık verdikleri için konut kredilerinde yaşanan dalgalanmalardan etkilenmediklerini söyleyen Gündüz, “Konut kredisi faiz indiriminden olumsuz olarak etkilenmedik. Aksine yatırımlara hız kesmeden devam ediliyor. Akfen GYO'nun stratejik ortağı Accor Grubu ile yapmış olduğu uzun dönemli kira sözleşmeleri kapsamında, faaliyete geçen otellerinden performanslarına bağlı olarak düzenli artan bir kira geliri bulunmaktadır” dedi.

‘TÜRKİYE GÜVENLİ LİMAN'
Bunun yanı sıra küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmalara karşın, orta ve uzun vadede Türkiye ekonomisine ilişkin herhangi bir olumsuz beklentileri olmadığını söyleyen Gündüz, “Aksine Türkiye'nin artılarının her geçen yıl eksilerine göre daha fazla olduğunu düşünmekteyiz. Artık daha aktif, dinamik ve daha girişimci bir özel sektör var. Dolayısıyla Türkiye'nin gelecek dönemlerde bu eksilerini iyi tartıp, bu anlamda doğru adımlar atarak yoluna devam edeceğine inanıyoruz” sözleriyle açıklamasını bitirdi.



Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı, Yeni konut projeleri